Doorzoek volledige site
17 februari 2016

Batibouw: Poujoulat verhoogt rendement verwarmingstoestellen op hout

Poujoulat toont  ALLIANCE en CONFORT+ op Batibouw: twee krachtige oplossingen ontwikkeld voor de recuperatie en distributie van warme lucht. Beide systemen beantwoorden aan alle configuraties voor houtkachels, pelletkachels of gesloten haarden in lage energiewoningen of gerenoveerde woningen, waardoor tot 25 % kan worden bespaard op de energiefactuur. Ook Sunwood, een combinatie van zonne- en houtenergie, komt aan bod. 

Een kwalitatieve brandstof, een apparaat met kwaliteitslabel, een gecertificeerd kanaal: een winnende combinatie

In 20 jaar is het rendement van de verwarmingstoestellen met 70% gestegen, wat het mogelijk maakte om de behoefte aan brandstof met 30% te verminderen. In deze vergelijking is een performante schoorsteen essentieel. Het is een garantie voor kwaliteit, veiligheid en een beter rendement. Daarom werkt Poujoulat samen met de Europese toestelfabrikanten om deze rookafvoersystemen te testen.

Het toestelrendement hangt af van de brandstofkwaliteit (type en vochtigheid) en de technologie (gecertificeerde toestellen). De concentrische rookkanalen of de kanalen met een gekanaliseerde luchttoevoer, zoals Efficience en PGI van Poujoulat, dragen aanzienlijk bij tot de efficiëntie en het rendement van de verwarmingstoestellen. Ze zorgen voor de optimale hoeveelheid en temperatuur van de verbrandingslucht.

 

De warmtewisselaar met driedubbele wand

De systemen ALLIANCE en CONFORT+ van Poujoulat zijn gebaseerd op dezelfde unieke en innovatieve techniek: de warmtewisselaar. Het warmtewisselkanaal met driedubbele wand is het resultaat van onderzoek van Poujoulat, verzekert de rookafvoer en zorgt er tegelijk voor dat de lucht wordt opgewarmd alvorens deze op een gelijkmatige en efficiënte manier door het volledige huis wordt gedistribueerd. Het warmtewisselkanaal kan perfect worden geïntegreerd in het Poujoulat-systeem. Het komt in de plaats van een deel van het rookkanaal. Het is gemaakt van continu gelast RVS en garandeert een volgens Poujoulat perfecte afdichting van het kanaal, waardoor er geen direct contact is met de rook.

 

Alliance

ALLIANCE is een bijzonder koppelingssysteem. Het warmtewisselkanaal van het PGI-gamma voor pelletkachels wordt aangesloten op het luchtleidingnetwerk van de VMC met dubbele stroom van het huis om warme lucht te distribueren. Het warmtewisselkanaal wordt langs beide kanten aangesloten op de blaaskokers van een VMC met dubbele stroom. De nieuwe lucht die binnenkomt in het luchtleidingnetwerk  circuleert onder druk in het warmtewisselkanaal. De verwarmde lucht wordt vervolgens in het netwerk van de VMC gestuurd en wordt daarna in de gekozen woningruimtes geblazen. Het uitwisselingsoppervlak tussen de lucht en de beschikbare contactwarmte van het rookkanaal laat toe een gemiddelde toename van 30 % van de temperatuur van de ventilatielucht te bereiken.

ALLIANCE is een eenvoudig te installeren systeem en vereist geen enkele elektrische installatie. Het is de motor met constant debiet van de VMC met dubbele stroom die de lucht doet circuleren in het warmtewisselkanaal met driedubbele wand. Het systeem ALLIANCE laat toe om de warmteverdeling en dus ook het woningcomfort te verbeteren en het energieverbruik van het huis te verminderen tot 25 % besparing op de energiekosten. 

Met een pelletkachel met een vermogen van 7 kW haalt het systeem ALLIANCE de omgevingslucht in de kamer waar het toestel zich bevindt, aan een temperatuur van 17 °C. Deze lucht gaat door het warmtewisselkanaal waar de rook 215 °C bedraagt, de lucht wordt verwarmd tot 25 °C en vervolgens door het VMC-netwerk in de huiskamers geblazen aan een temperatuur van 23 °C. Het luchtdebiet bedraagt 92 m³/h. De lucht die in de kamer wordt vermengd is contant en zorgt voor een aangename warmte in de hele woning.

 

Confort +

Het systeem CONFORT+ past zich aan aan elk type houtverwarmingstoestel, gesloten haard, houtkachel of pelletkachel, ongeacht hun vermogen en hun werking. CONFORT+ optimaliseert de warmte in de woning door een betere warme luchtverdeling die voorheen geconcentreerd bleef rond de houtkachel. Het systeem beschikt over een motor van de nieuwe generatie R2E. Deze laatste neemt de omgevingslucht op langs de aanzuigmond die in de buurt van de houtkachel is geplaatst. Deze lucht wordt door het warmtewisselkanaal van Poujoulat gestuwd om de temperatuur te verhogen.

De verwarmde lucht circuleert door de geïsoleerde kokers die in de hanenbalken zijn geïnstalleerd en wordt verspreid via de verstelbare openingen. CONFORT+ biedt een winst van gemiddeld 10 °C op de geblazen lucht. Een winst van 10 °C op de lucht die in het huis wordt geblazen zorgt na een werking van 3:30 uur voor een toename van 3 °C in 2 kamers.

Met een houtkachel met een vermogen van 7 kW en blaaskokers tot 10 m, haalt het systeem CONFORT+ de omgevingslucht uit de kamer waar het toestel zich bevindt, aan een temperatuur van 25 °C. Deze lucht gaat door het warmtewisselkanaal waar de rook 290 °C bedraagt. De lucht wordt verwarmd tot 40 °C en vervolgens aan een temperatuur van 35 °C in de huiskamers geblazen.

 

Sunwood: een nieuwe generatie verwarming

Zon- en houtenergie gecombineerd voor de nieuwe generatie verwarming: dat is het idee achter Sunwood. SUNWOOD verwarmt of verfrist de woning volgens de gevraagde temperatuur met een optimaal comfort voor de bewoner als gevolg. De gemotoriseerde R-blok stuurt warmte door afkomstig van de zonnepanelen of van het houttoestel. Door de productie van fotovoltaïsche elektriciteit, draagt SUNWOOD PV bij aan de energie-onafhankelijkheid van de woning en diens energiebehoeften.

GERELATEERDE DOSSIERS