Doorzoek volledige site
17 februari 2016 | ARCHITECTURA.BE

MW Architecten en Mathieu Gijbels bundelen krachten voor dierencrematorium Adio

Om dierenliefhebbers de kans op een gepast afscheid van hun huisdier te bieden, bouwt bvba Adio een gelijknamig dierencrematorium in Tessenderlo. De constructie van het nieuwe dierencrematorium werd toevertrouwd aan MW Architecten uit Hasselt en aannemer Mathieu Gijbels. Het gebouw zal eind maart wind- en waterdicht zijn, en in de zomer zal Adio zijn intrek kunnen nemen in het crematorium. 

Meer ruimte voor waardig afscheid nodig

Sinds begin januari vormt de Kanaalweg in Tessenderlo het decor voor de bouwwerken van het nieuwe huisdierencrematorium Adio. Het dubbele programma van enerzijds dierencrematorium en anderzijds privéwoning werd door MW architecten vertaald in één uitgestrekt aantrekkelijk gebouw. Over de twee bouwlagen werden beide functies naast elkaar georganiseerd. Het project omvat een werkplaats met crematieoven, meerdere afscheidsruimtes om in intieme kring afscheid te nemen, een afzonderlijke grote ruimte waar een afscheidsceremonie kan plaatsvinden voor meer dan 50 personen, een kantoor en een directiewoning. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt  926 m2

“Met ons huisdierencrematorium en uitvaartzorg Adio willen we huisdieren een respectvol afscheid bezorgen en hun baasjes een kader bieden waar ze in alle rust en sereniteit afscheid kunnen nemen van hun geliefd huisdier,” aldus Bart Gielen, initiatiefnemer en zaakvoerder van bvba Adio. “Uit gesprekken met verschillende dierenartsen merkten we dat er een groeiende behoefte is voor baasjes om in een dierencrematorium op een menswaardige manier afscheid te kunnen nemen van hun huisdier.”

“In Tessenderlo en de regio errond moet je voor de meeste dierencrematoria al een half uur rijden. Met de bouw van ons dierencrematorium Adio kunnen we dus een professionele invulling bieden op deze groeiende behoefte. De naam Adio – een internationale verbuiging van het woord “vaarwel” in meerdere talen - staat overigens symbool voor het mooie afscheid dat we met ons crematorium zullen bieden.”

De toekomstplannen van Adio zijn ambitieus. “In de opstartfase zal ik het dierencrematorium alleen uitbaten, maar ik verwacht op korte termijn Adio uit te kunnen bouwen met 4 à 5 personeelsleden,” klinkt het bij Bart Gielen.

 

Strak bouwtempo

Op slechts drie maanden tijd zal aannemer Mathieu Gijbels de bouwwerken realiseren. “We bouwen hier inderdaad aan een erg stevig tempo,” aldus Mathi Gijbels, Gedelegeerd Bestuurder van Mathieu Gijbels. “Dat is enkel mogelijk dankzij een uiterst strikte planning, een optimale projectbeheersing door onze projectleider Sandro Paglia en zijn ploegen en een goede samenwerking met MW architecten. We hebben het volste vertrouwen dat Adio hier binnenkort over een ultramodern dierencrematorium zal beschikken,” stelt Mathi Gijbels.