Doorzoek volledige site
10 maart 2016 | JEROEN SCHREURS

Innovatief prefab gevelsysteem voor Nederlandse hogeschool

Met campussen in Apeldoorn, Deventer en Enschede is Saxion een grote hogeschool in het oosten van Nederland. De groei van het aantal studenten en de onderzoeksactiviteiten op de campus in Enschede noopte de hogeschool tot een nieuwbouwproject. Dat werd gerealiseerd met een innovatieve gevel: een nieuwe, geprefabriceerde vliesgevelconstructie in combinatie met gevelstenen van Vandersanden Group.

Om op de historische context van Enschede, een stad met veel patronen en ornamenten uit metselwerk, in te spelen, kozen de architecten ook voor Saxion een speciaal baksteenpatroon. Specialisten en experts zaten in een vroeg stadium samen om na te gaan hoe ze een speciale vorm van metselwerk konden maken. Er waren immers wel wat uitdagingen. Tijdens de ontwikkeling van de patronen bleek bijvoorbeeld dat het raster, met een oorspronkelijke afmeting van 1200 mm, naar 1260 mm zou evolueren omwille van de specifieke afmetingen van de Wasserstrich baksteen.

“De keuze voor een bakstenen uiterlijk was logisch. Metselwerk past heel goed bij de bouwcultuur in Nederland. Voor ons is de genius loci, ‘de geest van de plek’, essentieel. Elke locatie vraagt om een andere aanpak,” aldus architect Marko Matic van IAA Architecten. Samen met adviseurs van ARUP Amsterdam en constructeurs van AD Develop kozen ze voor het Signa systeem van Vandersanden Group.

 

Vlieswandgevelelement voor hoogbouw

Tot nu toe was Vandersanden Group relatief weinig aanwezig in hoogbouw, terwijl de vraag naar prefab gevelsystemen toenam. Met Signa ontwikkelde de innovatiecel van de gevelsteenfabrikant een vlieswandgevelelement om ook in hoogbouwprojecten aan bod te komen. Door verlijming op een achtergrondplaat kan de architect met de stenen ‘draaien’ tijdens het ontwerpproces, zowel in diepte als in reliëf, en kan hij ook spelen met kleuren en patronen. Een mooi en flexibel systeem met veel mogelijkheden. Na plaatsing blijven de panelen demonteerbaar.

 

‘Zigzag-slalom’

Voor het gevelpatroon bij de Saxion-hogeschool is aan een aantal randvoorwaarden voldaan. Rondom het schoolgebouw staan prachtige gebouwen met veel metselwerk-ornamentiek, iets wat de architecten lieten terugkomen in het gebouw. Daarnaast zie je in Enschede heel veel siermetselwerk, in oorsprong verbonden aan het textielverleden van de stad. IAA Architecten wou dat verleden voelbaar maken in de gevel, met een zigzag-slalom als metafoor voor het weven van textiel. Verder was de flexibiliteit van het inhoudelijke programma doorslaggevend om te kiezen voor een verticale verdeling in de gevel, dat ook doorgetrokken is in het patroon.

 

Projectgegevens:
Bouwheer: Saxion, Enschede (NL)

Architect: Marko Matic, IAA Architecten, Enschede (NL)

Prefab gevelsysteem: Signa

Gevelstenen: Bordeaux, Bordeaux Wasserstrich en Rivièra Wasserstrich

 

Dit artikel verscheen eerder op Careflash.be

GERELATEERDE DOSSIERS