Doorzoek volledige site
22 februari 2016 | KARLIEN MOMBERS

Xella presenteert drie prefab bouwsystemen tijdens Batibouw

Hebel
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Ytong
Hebel
Hebel
Hebel
Hebel
Hebel
Hebel
Hebel
Silka - Etterbeek
Silka - Etterbeek
Silka - Etterbeek
Silka - Etterbeek
Silka - Etterbeek
Silka - Etterbeek
Ytong Jumbo
Ytong Jumbo
Ytong Jumbo
Ytong Jumbo
Ytong Murfor Compact
Ytong Murfor Compact
Ytong Murfor Compact
Ytong Murfor Compact
Ytong Murfor Compact

Xella stelt drie prefab bouwsystemen voor: het Ytong CascoSysteem, Hebel Construct voor modulair bouwen, het Silka-bouwsysteem en het Ytong Jumbo-bouwsysteem. Deze bouwmethodes maken het mogelijk om op korte tijd een afgewerkte ruwbouw te plaatsen. De bouwelementen worden op maat vooraf gefabriceerd en op afroep op de bouwwerf geleverd. In aanvulling op deze bouwsystemen presenteert Xella ook de Ytong Murfor Compact, een wapening die het optrekken van muren met cellenbeton nog eenvoudiger en sneller maakt.

Ytong CascoSysteem: simpel en snel

Het Ytong CascoSysteem is een prefab bouwsysteem om in slechts enkele dagen robuuste casco’s snel en eenvoudig te bouwen en af te werken. Voor dit bouwsysteem worden Ytong-panelen, - dakplaten en – vloerplaten gebruikt. Dankzij de eigenschappen van Ytong verzekert dit snelbouwsysteem een thermische en akoestische isolatie van vloer tot dak waarbij ook koudebruggen vermeden worden. Alle elementen van het casco zijn vooraf berekend en in de fabriek op maat geproduceerd. Op de werf moeten de vooraf gefabriceerde elementen enkel gemonteerd worden.

Ytong Casco gebouwen genieten van de voordelen die cellenbeton oplevert: isolatie, brandveiligheid, luchtdichtheid, duurzaamheid en creatieve vormvrijheid. Het systeem zorgt ook voor een aangenaam wooncomfort. Door het thermisch isolerende en warmteaccumulerende vermogen van cellenbeton zijn de kosten voor verwarming in de winter en koeling in de zomer lager. Dit bouwsysteem is een alternatief voor traditionele oplossingen voor nieuwbouw en voor herbestemming van gebouwen en biedt ook een antwoord voor flexibele huisvestingvraagstukken.

Het Casco Bouwsysteem werd op grote schaal toegepast voor een woningbouwproject in Angola. Xella bouwde er in een jaar tijd 12.000 woningen met het Casco Bouwsysteem.

 

Hebel Construct voor modulair en brandveilig bouwen

In dit snelbouwsysteem bevestigt men gewapende cellenbetonpanelen zonder structuur tegen elkaar. Door het gebruik van dragende Hebel-wandplaten in combinatie met Hebel-vloer en -dakplaten is het bouwen van utiliteitsgebouwen zonder staal of betonnen draagstructuur mogelijk. De Hebel-platen worden op de gestorte vloer gestapeld en verlijmd en zorgen voor voldoende draagkracht en stabiliteit. Het grote formaat van de platen versnelt het bouwproces aanzienlijk.

Het bouwen zonder draagstructuur vergroot de flexibiliteit om een gebouw in te delen. Met zijn brandwerende, akoestische en thermisch isolerende eigenschappen verzekert Hebel-cellenbeton een groot comfort voor de gebruikers van een gebouw dat volledig met dit materiaal wordt opgetrokken. De Hebel-platen zijn een geschikte drager voor elk soort afwerking, wat de ontwerpvrijheid ten goede komt.

 

Silka bouwsysteem: snel en kostenbesparend bouwen, ook met BIM

Het Silka-elementenbouwsysteem, in combinatie met YTONG verdiepingshoge panelen voor binnenmuren, is geschikt voor het optrekken van appartementsgebouwen. De wanden worden per project op maat uitgetekend, geproduceerd en op de werf geleverd. De grote draagkracht, de thermische en akoestische performantie maken Silka-kalkzandsteen het geschikte materiaal voor appartementsbouw. De montage van de prefab elementen gebeurt met mechanische stelmachines. Daardoor zijn investeringen in zware bouwkranen niet nodig.

Omdat de Silka-elementen al binnen de 6 weken na aanlevering van de ontwerpen op de werf worden geleverd, kan de bouw snel starten. Verder is dit een flexibel systeem omdat tot twee weken voor de start van de bouw aanpassingen kunnen gebeuren aan de wanden.

Om het bouwproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, investeert Xella al geruime tijd in het Bouw Informatie Model. BIM is een virtueel model waarin alle informatie over de bouw en het beheer van een gebouw is verzameld. Alle bouwpartijen kunnen informatie aan het model toevoegen en bewerken. Deze informatie wordt vertaald naar een driedimensionaal beeld van het bouwwerk, een digitale maquette.

De Silka-elementen en Ytong-verdiepingshoge panelen kunnen eenvoudig en snel in elk BIM project geïntegreerd worden. Een BIM-project kent zelden verrassingen omdat de informatie in elke bouwfase eenduidig en actueel is. Eventuele fouten worden in een vroeg stadium opgespoord en kunnen virtueel verholpen worden, zodat onvoorziene kosten tijdens de bouw vermeden worden.

 

Ytong Jumbo bouwsysteem: ideaal voor brandwanden

Ytong Jumbo-blokken zijn bijna vijf maal groter dan traditionele Ytong-blokken, waardoor er een stuk sneller gebouwd kan worden. De muren bouwt men op door middel van een plaatsingskraantje met klem. Daardoor kan er flexibel op moeilijk bereikbare plaatsen gewerkt worden met ploegen van 3 personen per stelkraan voor tweezijdig zichtwerk. Per dag kan men met dit bouwsysteem ten minste 60 m² plaatsen.

De blokken bezitten een brandwerendheid EI 240 minuten. De compartimentering van grote nieuwe of bestaande gebouwen (opslagplaatsen, shopping centra, …) is simpel, snel en voordelig met het Ytong Jumbo-bouwsysteem. De blokken kunnen ter plaatse op de werf verzaagd worden, waardoor het systeem tevens geschikt is voor wanden met veel openingen.

 

Ytong Murfor Compact

Als aanvulling op deze snelbouwsystemen ontwikkelde Xella de Ytong Murfor Compact op rol. Dit is een wapening die het optrekken van muren met cellenbeton eenvoudiger en sneller maakt. Met deze oplossing is slechts 1 laag lijm nodig om de Ytong-blokken te hechten. Ytong Murfor Compact rolt men droog uit op de blokken en daarna brengt men de Ytocol-lijm met een speciale lijmkam aan. Het gebruiksgemak en de tijdbesparing zijn troeven voor professionals maar ook voor zelfbouwers.

Ytong Murfor Compact bestaat uit een stevig maas van staaldraden met een hoge treksterkte. Er moet dus niet meer met lange stalen staven gewerkt worden. Bij gebruik volstaat het om doorlopende lengtes uit te rollen op de Ytong blokken en ze vervolgens op maat te knippen. Labotesten hebben uitgewezen dat deze soepele wapening even performant is als de klassieke wapening met lange stalen staven.

Met deze innovatie wordt ook bespaard op materiaal. De wapening kan op maat gesneden worden waardoor er bijna geen materiaalverlies is. Door de lange lengte van de rol, zijn er ook minder overlappingen van de wapening nodig. Verder biedt het kleine volume van de rol ook logistieke voordelen. De rollen kunnen eenvoudig gestapeld worden en nemen minder ruimte in beslag tijdens het transport en in de opslagruimte. Eén rol weegt tot 10 keer lichter dan de klassieke wapening en een lichtere lading betekent minder CO2-uitstoot tijdens het transport.

Ytong Murfor Compact is geschikt voor alle breedtes Ytong-muren. De wapening is beschikbaar in twee breedtes (4 en 8 cm), die je gemakkelijk naast elkaar kan leggen om zo de gewenste breedte te bekomen.

GERELATEERDE DOSSIERS