Doorzoek volledige site
19 februari 2016 | LIZE EVENS

What's in a name: Sculp[IT]

Pieter Peerlings en Silvia Mertens
Illustratie | Sculp[IT]
Illustratie | Sculp[IT]
Illustratie | Sculp[IT]

Pieter Peerlings en Silvia Mertens begonnen zo'n 9 jaar geleden samen een bureau, ondertussen zijn ze ook getrouwd. Sculp[IT] raakte bekend met zijn eigen woning, de smalste woning in Antwerpen, maar heeft intussen tal van boeiende projecten gerealiseerd. Maar waar komt de naam Sculp[IT] vandaan? 

S&P

Pieter Peerlings steekt van wal: “Toen we begonnen met samenwerken zo’n 9 jaar geleden, moesten we nog een bureaunaam bedenken. Het eerste projectje dat we toen ontwierpen maakte ergens melding van sculp(t) it. De naam werd toen direct herleid naar sculp(it) omdat dat makkelijker uit te spreken was en de s Silvia en p van Pieter zaten erin. IT staat dan voor het sculpteren van een bepaald project. We hebben toen meteen de domeinnaam sculp.it vastgezet.”

 

Plattegrond

Later kwam er als bijlage bij de Standaard een reeks boeken over architectuur. In De Standaard – Architectuurbibliotheek 1000 jaar architectuur in België, nr. 1 Hedendaagse architectuur op p.36 schreef architectuurcriticus Geert Bekaert: “Zoals vele jonge architectenbureaus heeft ook het architectenduo Pieter Peerlings en Silvia Mertens een nietszeggende naam gevist uit de advertentievijver om de ironische afstand tot hun beroep uit te drukken. Het is duidelijk dat ze geen standaardoplossingen nastreven, maar origineel maatwerk willen afleveren.” Daar zijn ze wel fier op, als klein bureau meteen met zijn huis in een boek van de Standaard. Ze gebruikten de naam ook meteen als logo op hun auto, zodat het ook in het Antwerpse verkeer zichtbaar werd. “Vorig jaar hebben we besloten om de naam wat meer te stileren, van de ronde haakjes hebben we vierkante gemaakt zodat het lijkt op een gestileerde plattegrond."