Doorzoek volledige site
09 maart 2016 | LIZE EVENS

Grietus Mulder van VITO: raken batterijen voor thuisgebruik ingeburgerd ?

Tesla Powerwall Illustratie | Tesla
Mercedes-Benz Home Battery Illustratie | Mercedes-Benz
Illustratie | Vito
Grietus Mulder Illustratie | Vito

In Duitsland is een batterij in huis al veel meer ingeburgerd, ongeveer 20.000 huishoudens haalden er eentje in huis. Dat heeft te maken met het beleid, maar ook de erg aanwezige auto-industrie. Mercedes-Benz bracht bijvoorbeeld al zijn eigen batterij uit. Maar wat is het nut dan van zo’n batterij? Grietus Mulder van Vito geeft een woordje uitleg.

 

Toepassingen

Klassieke toepassingen zijn industrie en ziekenhuizen, waar ze vaak als noodstroom ingezet worden. In huishoudens begint het pas op te komen, hoewel het gamma al geruime tijd uitgebreid is. Een batterij laat ook energiemanagement toe, door koppeling aan andere apparaten, of gekoppeld aan de weersvoorspelling. In Duitsland gebeurt ook piekschering naar het net toe, terwijl in dat in Italië net andersom is. Batterijen hebben ook een functie als overspanning- en onderspanningsreductie, in Duitsland worden batterijen geaggregeerd om noodvermogen te creëren.

 

Marktanalyse

Als Grietus Mulder de markt vergelijkt, ziet hij dat er al meer dan 100 systemen verkrijgbaar zijn, met vermogens tot 100KW. De prijs is afhankelijk van de energie, volgens hem is het belangrijk te zoeken naar een batterij die aan de zelfde prijs als het stroomnet elektriciteit van zonnepanelen kan opslaan. De batterijen verschillen van Litium-ion over loodzuur tot zoutzuur. Verder ziet hij ook een energie-efficiënte van 88%, ten opzichte van de door producenten beloofde 95%. De groeiende markt kent ook al prijsdalinge, dat is een gunstig teken voor gezinnen. Goede tip: kijk naar het sluimerverbruik, dat kan hoog oplopen.

 

Tesla

Bij batterijen voor thuisgebruik is het bijna onmogelijk Tesla te vergeten, Grietus Mulder beschrijft de Tesla Powerwall als een pure batterijen waar je niets mee kan doen zonder extra systemen eraan vast te hangen. Maar vaak moeten er sowieso extra spanningsregulatoren tussen batterij, zonnepaneel en het stroomnet met A-C spanning gezet worden.

 

Overwegingen

Waarom zou je dan nu al een batterij in huis halen? In Duitsland is het voordelig omdat gezinnen geld terugkrijgen als ze aanleveren op het net. Een gelijkwaardig principe bestaat in Oostenrijk en Japan. Belgische huizen zijn uitgerust met een terugdraaiende teller voor elektriciteit, de tariefstructuur zou bij batterijgebruik dus ook aangepast moeten worden. Bij installatie is het nodig de bekabeling van de zekeringskast aan te passen.

 

Diensten voor bedrijven

EnergyVille kan verschillende zaken doen met batterijen, Grietus Mulder licht toe: “We werken rond systeemanalyse, en helpen ook bij installatie. Daarnaast evalueert het team ook batterijcellen, -modules en –systemen onder realistische omstandigheden. Zo kunnen we gericht advies uitbrengen aan bedrijven. Labotesten staan ook op het programma. Tot slot werken we aan de integratie tot systemen.”

GERELATEERDE DOSSIERS