Doorzoek volledige site
22 februari 2016 | AARON EERDEKENS

Mecam introduceert nieuwe zetels voor zorgsector

Mecam introduceert nieuwe zetels voor zorgsector Illustratie | Mecam
De speech van manager Christel Heymans Illustratie | Mecam
Mecam introduceert nieuwe zetels voor zorgsector Illustratie | Mecam
Mecam introduceert nieuwe zetels voor zorgsector Illustratie | Mecam

Op vrijdag 19 februari introduceerde Mecam Group tijdens een persconferentie officieel zijn nieuwe gamma zitmeubilair voor de zorgsector. De productenreeks draagt de naam Otium Care en is speciaal ontworpen om senioren een optimaal comfort en een aangepaste zorg te bieden op hun oude dag. Op die manier kan de steeds groter wordende groep senioren langer zelfstandig blijven wonen en op een waardige manier ouder worden.

Gebruiksgemak voor iedereen

In samenwerking met LifeTechValley mikt Mecam met dit nieuwe merk op huiselijkheid, comfort en gebruiksgemak voor zowel de gebruiker als voor de zorgverlener. "Het bestaande marktaanbod komt al te vaak in een stigmatiserende en onpersoonlijke uitvoering voor. Bij Otium care merken we echter dat er vraag is naar producten op maat, met een huiselijk en tijdloos karakter”, aldus Christel Heymans, manager van Mecam en Otium Care. “Bovendien is er op de huidige markt te weinig aandacht voor het gebruiksgemak voor de zorgverlener. Nochtans is die persoon de sleutel tot goede zorgverlening.”

 

Eigen normen

Otium Care wil met zijn nieuwe procuten een innoverende actor zijn in de zorgsector en wil het voortouw nemen met de productie van kwaliteitsvolle zorgzetels. Omdat er geen Europese normen of richtlijnen bestaan over de vereisten van zorgmeubilair, besloten Mecam en Otium Care om zelf de normen en het eisenpakket op te stellen. Christel Heymans: "Een zorgzetel is een zetel die voorzien is van een aangepaste stoffering die voldoet aan hygiënische eisen en strenge duurzaamheidsvoorwaarden. Topfunctionaliteit wordt gegarandeerd door toevoeging van een set hulpmiddelen op maat van zowel gebruiker als zorgverlener. Dan denken we aan een rolstoeluitvoering, een rugbesparende relaxhouding, of afneembare armen om overzetten te vergemakkelijken. Ook baxterhouders en eettabletten behoren tot de hulpmiddelen."

 

Goldcare Label

De Otium-zetels worden tijdens en na hun productie aan vier testen onderworpen. In de eerste plaats werkt Otium Care enkel met stofleveranciers die objectief kunnen aantonen dat ze aan het eisenpakket van de zorgsector voldoen. In samenwerking met de werkgroep Universal Design van de Confederatie Bouw ontwierp Otium Care een methodologie aan dewelke UD-producten moeten voldoen. Het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie wood.be stelt een goed uitgerust mechanisch en chemisch labo ter beschikking voor het uitvoeren van testen en proeven. In de zorgproeftuin CareVille ten slotte deed Otium Care in samenwerking met eindgebruikers en zorgverleners uitgebreid onderzoek naar de ideale zorgrelaxzetel. Pas als een product aan deze vier voorwaarden voldoet, krijgt het een Goldcare Label en kan het verkocht worden. Otium Care hoopt dat andere fabrikanten dit label in de toekomst zullen overnemen.

GERELATEERDE DOSSIERS