Doorzoek volledige site
26 februari 2016 | AARON EERDEKENS

1 op 4 nieuwbouwers weet te weinig over eigen ventilatiesysteem

Illustratie | Zehnder

Uit een onderzoek van de ventilatiespecialist Zehnder Belgium blijkt dat een gebrekkige installatie, onwetendheid over en pover onderhoud van het ventilatiesysteem de kwaliteit van het binnenklimaat schaden. 

Volgens de STS-regelgeving is sinds 1 januari 2016 een ventilatievoorontwerp en een prestatieverslag verplicht voor nieuwbouwprojecten en voor energetisch ingrijpende renovatie. Zehnder denkt dat het binnenklimaat van onze woningen hierdoor aanzienlijk zal verbeteren.Ventilatie wordt steeds belangrijker in onze overgeïsoleerde woningen. De Belg onderschat echter nog steeds het belang ervan. 

De integratie van een ventilatie-oplossing in het ontwerp van de woning en een professionele installatie van een ventilatiesysteem zijn onontbeerlijk voor het bereiken van een optimale luchtkwaliteit. De architect en de installateur spelen hierbij een cruciale adviserende rol. Omdat zo'n 36% van de consumenten de informatie over ventilatiesystemen te ingewikkeld vindt, laten ze zich sterk leiden door professionals voor de keuze ervan. 35% van de bouwers volgt hierbij het advies van zijn architect. 34% vertrouwt hiervoor volledig op zijn installateur.

“De nieuwe verplichting van een  ventilatie-voorontwerp en een prestatieverslag verplichten installateurs en architecten om vanaf de ontwerpfase van een bouwproject nauw samen te werken. Dat is de beste garantie voor een goede en gezonde woningventilatie. Verder is het van cruciaal belang om kennis en know-how van installateurs over de integratie, installatie en onderhoud van de nieuwste systemen continu te optimaliseren. De ventilatietechnologie evolueert immers razendsnel. Daarom organiseert Zehnder sinds 2010 in de Zehnder Academy opleidingen voor installateurs, die dan een kenniscertificaat ontvangen,” zegt Juergen Dierickx, marketing directeur van Zehnder.

 

Onwetendheid is grootste gezondheidsrisico

Uit het ventilatieonderzoek van Zehnder blijkt dat mensen met een nieuwbouw matig enthousiast zijn over woningventilatie. Bijna de helft (41%) zou geen ventilatiesysteem plaatsen indien het niet wettelijk verplicht was.  Een kwart van degenen die de voorbije vijf jaar gebouwd hebben, weet niet welk ventilatiesysteem in hun woning geïnstalleerd werd. Hierdoor wordt het ventilatiesysteem pover onderhouden. Bijna 1 op 2 Belgen met een systeem D (balansventilatie) heeft de ventielen van zijn ventilatiesysteem nog nooit gereinigd en heeft de filters ervan nog nooit vervangen. Dit terwijl de fabrikanten duidelijk aangeven dat dit noodzakelijk is. 

Naast een slecht onderhoud blijkt dat er ook een bepaalde onwetendheid heerst over het juiste gebruik van het geïnstalleerde woningventilatiesysteem. De helft van de consumenten weet niet hoe ze het ventilatiesysteem exact moeten instellen. Slechts 43% kreeg van de installateurs uitleg over de werking ervan. Verder sluit 1 op 2 met een systeem C de raamroosters af en toe omdat het systeem teveel tocht veroorzaakt of lawaai binnenlaat. Twintig procent zet zijn ventilatiesysteem regelmatig volledig uit.

“Een verkeerd gebruik en een slecht onderhoud van het ventilatiesysteem kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de bewoners. Geïsoleerde woningen zonder ventilatie of slecht onderhouden ventilatiesystemen verhogen het risico op verontreinigde lucht, met mogelijke gezondheidsproblemen als gevolg. Een professioneel geïnstalleerd systeem en een regelmatig en goed onderhoud staan garant voor een gezond binnenklimaat. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de architecten en de installateurs,” aldus Dierickx.

GERELATEERDE DOSSIERS