Doorzoek volledige site
29 februari 2016 | AARON EERDEKENS

Woodinc vergemakkelijkt houtskeletbouw met geprefabriceerde elementen

Illustratie | Woodinc
Illustratie | Woodinc

Met de Europese introductie van het Japanse Structurez wil Woodinc de houtskeletbouw naar een hoger niveau tillen. Structurez combineert het paal- en balksysteem met gelijmd-gelamelleerd hout. Het combineert met andere woorden de stevigste variant van houtbouw met de krachtigste houtbewerkingstechniek. De geprefabriceerde balken en kolommen worden in elkaar gezet met carbonstalen connectoren en vergemakkelijken zo het bouwproces.

Connectoren

Met het Structurez-concept wil Woodinc de bouw van huizen sterker en duurzamer maken en het proces vergemakkelijken. Architecten tekenen de structuren uit. De geprefabriceerde gelamelleerde balken bevatten nummers en symbolen en kunnen vervolgens volgens het paal- en balksysteem in elkaar worden gezet. Dit is een stabiele, milieuvriendelijke en brandveilige methode die overspanningen van 7,5 m op 7,5 m mogelijk maakt. De balken worden in elkaar geplaatst met behulp van carbonstalen connectoren. De connectoren zijn sterk en roestwerend en zitten in de balken, waardoor ze niet zichtbaar zijn. Tests van de Japanse fabrikant hebben uitgewezen dat Woodinc-constructies een aardbeving van 8,2 op de schaal van Richter kunnen doorstaan.

 

Ikea-methode

Bij iedere levering van geprefabriceerde bouwelementen zit een plan. Met behulp van dat plan en de symbolen en nummers op de balken kan het skelet Ikea-gewijs in elkaar worden gestoken. Een hamer volstaat om de carbonstalen connectoren met elkaar te verbinden. Het is een kant-en-klare, stabiele methode waarbij geen gebruik wordt gemaakt van schroeven of machines. Door het gebruik van hout is het gebouw ook goed geïsoleerd en dus ecologischer. Een gemiddeld persoon kan met deze methode zo'n 15 vierkante meter per dag bouwen. Aangezien een ideaal team volgens Woodinc uit 5 personen bestaat, kan een houtskeletbouw van 150 vierkante meter op twee dagen worden geplaatst. Met de Structurez-methode kan er exclusief het dak tot vijf verdiepingen hoog worden gebouwd.

 

Panoblocs

Een ander product dat Woodinc in België introduceert is het geprefabriceerde gevelpaneel Panobloc. Panobloc is een Cross Laminated Timber-insulated geprefabriceerd paneel dat bestaat uit verschillende lagen hout. Het paneel is gevuld met isolatiematerialen en wordt geconfigureerd via een industrieel proces, afhankelijk van de gewenste thermische, akoestische, structurele en vuurvereisten. Panobloc kan diverse isolatiematerialen zoals rostwol en glaswol combineren in hetzelfde paneel. De panelen worden gemaakt in dimensioneringen van 6 tot 60cm in dikte en tot 30 vierkante meter in oppervlakte (8,5m in de lengte en 3,5m in de breedte). De panelen kunnen vervaardigd worden in de structurele en in de niet-structurele versie. Dit kan zowel voor betonnen als voor metalen en houten structuren, zowel voor nieuwbouw als voor renovatieprojecten.