Doorzoek volledige site
29 februari 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Atelier M Architects + Planners wint ontwerpwedstrijd Transfosite

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Atelier M Architects + Planners
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Atelier M Architects + Planners
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Atelier M Architects + Planners

Een smal, langwerpig braakliggend terrein aan de rand van een historische industriële site Transfosite in Zwevegem wordt herbestemd tot een rustige, groene woonzone met een mix van 24 woningen en appartementen. In het kader van een breder herbestemmings- en opwaarderingsproject schreef Eigen Haard cvba-so in 2015 een wedstrijd uit voor de Transfosite die door Atelier M Architects + Planners (tot voor kort bekend onder de naam Architectenbureau Jan Maenhout) werd gewonnen. De belangrijkste kernconcepten zijn wonen in het groen, tijdloosheid en industrieel verleden.

Er zijn drie duidelijke bewegingen qua inplanting:

  1. Vervolledigen van de Ferrardstraat
  2. Een langgerekt volume als nieuwe facade voor de Transfostraat
  3. Twee overgangsvolumes naar het achterliggende weefsel. De configuratie van volumes heeft een uitgesproken identiteit die gebaseerd is op voorkomende typologieën uit de omgeving. Daarenboven werd de footprint gereduceerd en de groene open ruimte gemaximaliseerd. Er wordt op verschillende manieren gerefereerd naar het industriële verleden van de site wat resulteert in een duurzaam en tijdloos ontwerp.

 

Missing link

Aangezien de Transfosite kadert in een ruimer ontwikkelings- en opwaarderingsproject moest het ontwerp ook bekeken worden als een ‘missing link’  in een steeds evoluerende stedenbouwkundige puzzel. Hierbij werpt het project zich op als een houvast voor de verdere ontwikkeling van de buurt door een uitgesproken standpunt in te nemen qua volumetrie en assenwerking, extra functies te integreren in het gevraagde programma en een zacht parcours te ontwikkelen dat kan aantakken op de rest van het aanwezige secundaire circuit.

 

Refereren aan industriële verleden

Het project weet een duurzame, gelaagde invulling te geven aan een wedstrijdvraag voor de nieuwbouw van 24 woningen en appartementen. Buiten het programma moet het project ook aan een aantal grotere stedenbouwkundige vragen een oplossing bieden die aan dynamische factoren onderworpen zijn. Het project refereert op een hedendaagse manier aan het industriële verleden en wordt opgeladen met allerlei duurzame concepten die het geheel tot een sterke speler maakt in een nieuw te ontwikkelen zone.

 

Eigenzinnig vormenspel

Het opzet van het ontwerp is eenvoudig: schakelen en stapelen van een beperkte hoeveelheid woningtypes tot een gedifferentieerd geheel met een visuele rijkdom en een tijdloze uitstraling. De traveemaat is beperkt zodat een structurele eenvoud wordt verzekerd. De specifieke dakvorm wordt in dezelfde helling op verschillende manieren toegepast op de verschillende configuraties waardoor een eigenzinnig vormenspel ontstaat. Elke bewoner krijgt het gevoel over een woning te beschikken met een eigen identiteit zonder daarbij het groepsverband te verliezen. Het frisse kleurenpalet, bestaande uit lichte baksteen, wit alu schrijnwerk en wit beton, versterkt de samenhang tussen de verschillende volumes en definieert de optimistische en tijdloze identiteit van de wijk.

 

Duurzaam van A tot Z

Door van in het begin van het ontwerpproces een duurzaam discours te volgen, gaande van inplanting, oriëntatie en compactheid tot structurele logica, materiaalgebruik en energieprestatie, wordt een zuiver en tijdloos ontwerp bekomen. In dit project wordt naast regenwaterrecuperatie (voor sanitair koud water en buitenkranen), zonnepanelen en –boilers ook een ventilatiesysteem C+ toegepast met de intentie een maximale hoeveelheid E-peilpunten aan het project te kunnen toekennen.

Het is een ontwerp van nu met het oog op de toekomst en wortels in het verleden. Het is flexibel en aanpasbaar en past zich op een brede manier in in zijn omgeving.