Doorzoek volledige site
02 maart 2016 | AARON EERDEKENS

Modular Lighting Instruments wint Good Design Award voor kantoorarmatuur Vaeder

Illustratie | Modular
Illustratie | Modular

De atypische op de kantoormarkt gerichte armatuur Vaeder van de Belgische verlichtingsspecialist Modular Lighting Instruments heeft de Amerikaanse Good Design Award van 2015 in de wacht gesleept. Het betreft al een tweede bekroning voor de armatuur. Vaeder ontving eerder namelijk het Henry van de Velde Label 2015 van Design Vlaanderen.

Zevende keer

Deze Good Design Award voor Vaeder is al de zevende award die Modular Lighting Instruments in ontvangst mag nemen. Eerder werden Hit Me (2002), Cake (2004), Scotty (2011), United (2011), Chapeau (2012) en Rektor (2014) bekroond. De Good Design Awards worden toegekend door het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design. De awards kunnen worden beschouwd als de Oscars van het design en bekronen de beste nieuwe voorbeelden van modern design. De wedstrijd werd in 1950 opgericht door de bekende ontwerpers Eero Saarinen, Edgar Kaufmann Jr. en Charles en Ray Eames. Het Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design ontvangt ieder jaar duizenden inzendingen. De winnaars worden verdeeld over 25 categorieën.

 

Honingraatstructuur

Vaeder viel voor het eerst te ontdekken tijdens het Euroluce Salone del Mobile in 2015. De naam is afgeleid van het Engelse to evade, wat ontsnappen of ontwijken betekent. De armatuur wil namelijk alles ontwijken wat doorsnee is. Een typisch voorbeeld van kantoorverlichting is een tl-lamp die gedempt wordt met lamellen of een met diffuser van polycarbonaat. Voor Vaeder zocht ontwerper Gerd Couckhuyt naar een functioneel alternatief, dat hij vond in de natuur. De combinatie van de in huis ontwikkelde honingraatstructuur en een filterdunne diffuser staat in voor een lage verblindingsgraad. Dat maakt van de armatuur geen bombastisch lichtbaken, maar een functionele ledverlichting die je bovendien kunt dimmen. Vaeder is dan ook een energiezuinige en performante kantoorarmatuur.

 

Henry van de Velde Label

Naast de Good Design Award kreeg Vaeder in eigen land net nog een Henry van de Velde Label. Dat label eert recente Vlaamse designproducten en -diensten. Het label is een keurmerk, een bevestiging van de designkwaliteit van een product. In totaal dongen dit jaar meer dan 200 producten en diensten mee naar het keurmerk. Slechts 19 daarvan ontvingen een label. De jury apprecieerde zowel het design van ontwerper Gerd Couckhuyt als de energie-efficiëntie en het ergonomische karakter van de armatuur. Modular Lighting Instruments ontving eerder al vier Henry van de Velde Labels. Voor A(r)mor in 2007, voor Branch in 2008, voor Scotty in 2011 en voor Rektor in 2014.

GERELATEERDE DOSSIERS