Doorzoek volledige site
02 maart 2016 | SIMON SCHREURS

Gloednieuw woonzorgcentrum in de Kempisch bossen

Het gebouw oogt eerder sober aan de buitenkant. De kleuren zijn van de gevel zijn gebaseerd op de Kempische vegetatie en zandgronden. (Foto: Van Belle & Medina Architects)
Te alle tijden blijft het gebouw erg transparant dankzij de grote glaspartijen. (Foto: Van Belle & Medina Architects)
Het zand uit de bouwput diende als inspiratie en referentie voor de selectie van de baksteenkleur. (Foto: Van Belle & Medina Architects)

Hoevezavel II, zo luidt de benaming van het nieuwe woonzorgcentrum in het Lommelse gehucht Heerserbergen. Na ruim twee jaar bouwen is het gebouw van twee bouwlagen en 123 kamers klaar. De mix van baksteen, glas en vooral hout maakt dat het zich uitstekend integreert in de omgeving.

In plaats van het voormalige woonzorgcentrum te renoveren, koos het Lommelse OCMW-bestuur voor een volledige nieuwbouw. “Het gebouw is een constellatie van drie volumes met wisselende bouwhoogte”, vertelt architect Kurt Van Belle van Van Belle & Medina Architects. “Het bestaat uit drie losstaande volumes en elk volume kent twee bouwlagen. De twee buitenste volumes huisvesten de afdelingen met de zorgkamers, terwijl het centrale volume niet enkel plaats biedt aan een ontvangstruimte met cafetaria, kantoorvoorzieningen en een antenne van het dienstencentrum, maar ook aan een kine-, ergo- en kappersruimte. De volumes zijn zo geplaatst dat centraal een plaza ontstaat als gemeenschappelijk maaiveld. Voor de organisatie van de afdelingen werkten we met patio’s, die voor de nodige lichtinval zorgen en een veilige buitenruimte voor dementerende ouderen voorzien.”

 

Bamboe en beton

Het gebouw kent twee interessante gegevens. Ten eerste is er het materiaalgebruik dat naast grote glaspartijen en baksteen getypeerd wordt door houten accenten in zowel het interieur als exterieur. Van Belle: “We opteerden voor een houten interieur dat hoofdzakelijk uit bamboehout bestaat en een warm en huiselijk uitzicht geeft. Daarnaast is bamboehout ecologisch interessant omdat de hoeveelheid gebruikt hout binnen de vijf jaar teruggegroeid zal zijn, in tegenstelling tot andere houtsoorten die vaak een mensenleven nodig hebben. Daarnaast scoort het gebouw energetisch goed dankzij de werking van het betonkernactiveringssysteem.”

 

Kleuren van de Kempen

Het gebouw oogt eerder sober aan de buitenkant. Van Belle: “De kleuren zijn gebaseerd op de Kempische vegetatie en zandgronden. Het zand uit de bouwput gebruikten we als inspiratie en referentie voor de selectie van de baksteenkleur. Het kleurenspectrum straalt een bepaalde rust en eenvoud uit. Bij mooi weer krijgt het gebouw er een mooie gloed door, terwijl er op een grijze dag dan weer een soort melancholische droefheid over neerdaalt. Te alle tijden blijft het dankzij de grote glaspartijen een erg transparant gebouw.”

 

Oog voor detail

Het aannemerschap kwam op naam van THV Kumpen-Heijmans. Patrick Poelmans, directeur uitvoering bij Kumpen, was nooit eerder in zee gegaan met Kurt Van Belle. Poelmans: “De samenwerking verliep zeer goed, maar het project was veeleisend op tal van vlakken. Het binnenschrijnwerk, de beglazing, de uitlijning van het meubilair… het vroeg allemaal een zeer hoge graad van afwerking.”

GERELATEERDE DOSSIERS