Doorzoek volledige site
30 maart 2016 | LIZE EVENS

Een baken voor Beringen met residentie Berleau

Illustratie | D&D Architecten
Illustratie | D&D Architecten
Illustratie | D&D Architecten
Illustratie | D&D Architecten
Illustratie | D&D Architecten
Illustratie | D&D Architecten

Advocatenkantoor Gevaco contacteerde D&D Architecten voor de restauratie van hun gebouwen in de Scheigoorstraat. Ze bewoonden twee aparte huizen en liepen via de achtertuin naar elkaars bureaus. D&D stelde echter het pand van Multilight voor, een voormalige lichtwinkel. Na verbouwing en restauratie trok Gevaco in april 2015 in hun nieuwe kantoren. Projectontwikkelaar SOM Project wilde verder met de site op de hoek van de Rozenstraat en de Scheigoorstraat. Ze vroegen D&D om in het kader van het nieuwe masterplan een toren voor Beringen te ontwerpen. Die zou de nieuwe toegangspoort vormen bij heraanleg van de gewestweg.

Grote werfkeet

De plannen bestaan uit 8 bouwlagen met 27 appartementen. De toren zal in het oog springen, Didier Appeltans: “Een bewuste keuze, we willen een landmark creëren.” De twee bovenste bouwlagen vormen telkens een loft van ongeveer 200 m². Van de twee oorspronkelijke huizen is er een afgebroken om plaats te maken voor de kelder, de andere doet momenteel dienst als werfkeet.

 

Baken in de omgeving

Het concept van dit appartementencomplex is afgestemd op de weg. Nu ligt het nog op de hoek van een gewestweg, maar op lange termijn komt op die plaats een nieuwe hoofdweg naar het centrum van Beringen. Daarom koos D&D voor een schuine voorkant. Die loopt nu van de weg af, maar zal op termijn gelijklopen. De toren dient als baken, Didier Appeltans:”Rijke steden plaatsten in de middeleeuwen ook al torens aan de stadspoorten, met dit project zal geprobeerd worden eenzelfde status te bereiken.” Kenmerkend zijn ook de losse oversteken: onder de terrassen komen geen dragende kolommen. Hiervoor kon D&D rekenen op de berekeningen van BTA-ingenieurs.

 

Ranke toren

Om de rankheid van de toren te behouden koos D&D voor een keramische steen als gevelbekleding. Dat is voor de architecten belangrijk bij een toren, de oorspronkelijke natuursteen zou het geheel een te zware, logge uitstraling geven. De keramische tegels van 60x120 worden opgehangen aan een aluminium frame en vervolgens met een chemisch anker verankerd. Momenteel zijn ze in volle onderhandelingen met de producent. Naast de ranke toren komt een lager volume uit donkere baksteen. Dat om de aansluiting met de bestaande woningen te verzekeren. De toren en het lager volume worden beide geplaatst op een gelijkvloerse verdieping die 1,2 meter hoger dan de straatkant ligt. Bram Nickmans: ”Hierdoor creëren we een Bel-etage. Dat vermindert de inkijk en verhoogt het wooncomfort voor de bewoners.”

 

Bouwteam

Bouwfirma Haex uit Meeuwen staat in voor de bouwwerken. Sinds enkele jaren werken zij volgens het design en build-principe. Voor D&D is dit een erg positief verhaal, Didier Appeltans:“We zijn nu al raamdetails aan het tekenen, terwijl de kelder net uitgegraven is. Het zorgt zeker voor een extra workload, maar verkleint tegelijk de foutenmarge drastisch.” Bram Nickans vult aan: “Meestal moeten op de werf nog compromissen gesloten worden, dat is nu al afgehandeld. De kost voor aannemer en projectontwikkelaar daalt, terwijl de bouwtijd versnelt.”

 

GERELATEERDE DOSSIERS