Doorzoek volledige site
08 maart 2016 | FRIE VAN DER PLANKEN

Residentie Melopee: een bijzondere interpretatie van de traditionele pakhuisarchitectuur

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | CBA
Illustratie | CBA

In september 2015 kreeg het Eilandje er een klassevol architecturaal project bij dat als toegangspoort zou dienen tot deze bruisende wijk in het noorden van Antwerpen. Residentie Melopee bevindt zich op de hoek van de Amsterdamstraat en de Rijnkaai en werd in opdracht van bouwheer Gands ontworpen door architectenbureau Crepain Binst Architecture.

Het resultaat van het project Melopee is een elegant appartementencomplex dat harmonieus past in het gehele weefsel van het Eilandje, maar toch op subtiele wijze de aandacht weet te trekken. Zo vormt de aantrekkelijke locatie met zicht op de Schelde en de stad een grote troef van dit project, maar zijn het vooral de architecturale details die de residentie echt in de kijker zetten.

 

Dynamische compositie

Ward Lagrain, architect bij CBA, licht de bijzondere kenmerken van het project toe: “De bedoeling was om te vertrekken vanuit de typische pakhuisarchitectuur, waarbij we het project op een originele manier een architecturale meerwaarde wilden geven. Zo vormt de gevel een afwisselend spel van wit architectonisch beton, zwart gelakt glas en heldere beglazing. De uitpandige terrassen creëren een sculpturaal effect dat het dynamische uitzicht van de gevel versterkt.”

 

Volledig dragende gevel

“De grootste uitdaging en tegelijk ook meerwaarde van dit project was het ontwerp van de volledig dragende buitengevel. Ook de uitkragende terrassen maken deel uit van die dragende kracht. Dat schiep mogelijkheden voor kopers die er vroeg bij waren: doordat er geen nood was aan dragende binnenmuren, creëerden we een maximale vrijheid aan invulling binnenin. Zo konden appartementen eenvoudig worden samengevoegd tot een groter geheel,” legt Lagrain uit.

Residentie Melopee werd op slechts drie jaar tijd ontworpen en opgeleverd. Samen met aannemer Interbuild slaagde CBA er dan ook in sneltempo in om de beperkte oppervlakte op de hoek naar het Eilandje een neutrale, maar opvallende invulling te geven.

 

Dit artikel verscheen eerder in Installatie en Bouw