Doorzoek volledige site
08 oktober 2020 | AARON EERDEKENS

De Loftrompet: Peter-Paul Piot en William Froidmont van Architectslab over David Chipperfield

Illustratie | Wikimedia Commons / Bruno Cordioli

Zopas raakte bekend dat David Chipperfield een nieuw woonproject op de Hertogensite in Leuven mag ontwerpen. Uit een eerder artikel op onze site bleek al dat de Brit veel bewonderaars heeft onder zijn Belgische collega's. Zo ook bij Architectslab, een designcollectief dat in 2002 is opgericht en dat functioneert als een team van architecten en ontwerpers die samenwerken aan een verscheidenheid van projecten. Iedere individuele opdracht bestuderen en ontwerpen ze in team, waardoor een verscheidenheid aan visies aan bod komt voor ieder ontwerp. Twee van de oprichters, Peter-Paul Piot en William Froidmont, strooien met lof naar de Britse architect David Chipperfield.

Peter-Paul Piot en William Froidmont bewonderen de fijngevoeligheid waarmee Chipperfield zijn projecten uitwerkt, en dat op ieder vlak. Gaande van de inplanting in de context tot de overgang tussen publiek en privé, binnen en buiten, stedelijke inbreidingen of net het creëren van architecturale bakens in landschappen, de materialisatie op verschillende schalen, van het stedenbouwkundige niveau tot het ontwerpen van objecten. "Zijn architectuurtaal overstijgt zowel trend als tijd", klinkt het. 

De realisatie van Chipperfield die hen het meest aanspreekt is het Museum Insel in Berlijn, met name het Neues museum. "Het is een typisch voorbeeld van het respectvol omgaan met het verleden, het herstellen en aanvullen van een vernielde site en deze te preserveren voor de toekomst", klinkt het.

Architectslab werkte samen met Chipperfield aan een wedstrijdproject rond het Afrikamuseum in Tervuren. Beide oprichters hebben hem dan ook persoonlijk ontmoet. Volgens hen is Chipperfield een zeer bescheiden, eerder introvert persoon, die over een onbeschrijflijke kennis over het heden en het verleden beschikt. In hun streven naar het juiste gebruik van context en materiaal zien Peter-Paul Piot en William Froidmont een parallel tussen hun ontwerpen en die van Chipperfield. 

Als afsluiter peilden we ook nog naar welke 'intelligente en kritische vraag' beide heren aan David Chipperfield zouden stellen, mochten ze architectuurjournalist zijn. Hun antwoord: "In hoeverre speelt intuïtie een rol in het ontwerpen van gebouwen na het vergaren van zoveel ervaring op professioneel vlak? Groeit de intuitie mee met de ervaring?"