Doorzoek volledige site
09 maart 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Renson maakt lichtbaken van watertoren

De IRISS watertoren in Waregem.
Ledlamellen.

Wie onlangs op de snelweg E17 in de buurt van Waregem reed, heeft het ongetwijfeld al gezien. Renson toverde daar sinds kort namelijk de watertoren om tot een lichtbaken. De IRISS combineert er een revolutionair zonweringsysteem met een geïntegreerde visualisatiefunctie op het ronde oppervlak van de toren.

De gevel van een gebouw is één van de meest waardevolle locaties voor branding en publiciteit. Dankzij de innovatieve IRISS (Integrated Radiant Image Solar Shading) van Renson, ontwikkeld in samenwerking met Barco, kan een gebouw nu uitgerust worden met een systeem dat zonwering en visualisatie combineert zonder te moeten inboeten aan architecturale meerwaarde.

 

Zonwering met zicht naar buiten

In de hedendaagse architectuur zijn grote glaspartijen cruciaal voor voldoende lichtinval in gebouwen. In het tussenseizoen en de koudere wintermaanden zorgt de zon ook voor een gezellige warmte in het gebouw en beperkt ze het verbruik van verwarmingsinstallaties. Tijdens de warmere zomermaanden leidt die zon echter vaak tot heel wat problemen, waaronder oververhitting en reflecties in beeldschermen. Een efficiënte buitenzonwering bestaande uit aluminium lamellen houdt de zonnestralen tegen voor ze met het glas in contact komen en voorkomt zo dat de binnentemperatuur te snel stijgt. Dankzij de minimale afstand van 25 mm tussen de lamellen, blijft tegelijk het zicht naar buiten wel behouden en valt er nog steeds een minimum aan licht binnen.

 

Dynamische beelden die ook overdag zichtbaar zijn

IRISS combineert zijn functie als zonwering met de mogelijkheid om zowel statische als dynamische beelden te projecteren. Dankzij de integratie van leds met hoge lichtsterkte in de aluminium lamellen zijn die beelden op de IRISS niet alleen 's avonds of 's nachts, maar ook overdag duidelijk zichtbaar. Bovendien kan de gebruiker de inhoud vanop elke locatie opladen, wat het mogelijk maakt om makkelijk in te spelen op de actualiteit.

 

Flexibiliteit

De flexibiliteit van dit systeem gaat echter nog veel verder. Zo is IRISS onbegrensd in grootte en kan het systeem ook op een later tijdstip met nieuwe modules uitgebreid worden. Bovendien kan ook de rest van een gevel met dezelfde lamellen, maar dan zonder geïntegreerde leds, bekleed worden waardoor een doorlopend beeld ontstaat.

 

GERELATEERDE DOSSIERS