Doorzoek volledige site
09 maart 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Isover suspente getest en goedgekeurd

De nieuwe Isover Suspente PlaGyp I- ophangstangen maken het mogelijk om makkelijk en efficiënt een optimaal geïsoleerd en luchtdicht dak te realiseren, met gipsplaten als afwerking. Dit zonder dat er enig timmerwerk aan te pas komt. Aannemer Wim Rogge nam alvast de proef op de som bij de renovatie van een dak van een school in Knokke-Heist. Hij ziet er alvast de voordelen van in.

Aannemer Wim Rogge uit Wontergem testte het nieuwe Suspente PlaGyp I-systeem voor het eerst uit bij de renovatie van het dak (ongeveer 465 m²) van de Sint-Margaretaschool in Knokke-Heist. In het dak werden twintig dakramen geplaatst en het dak zelf werd volledig geïsoleerd om aan het EPB-decreet voor scholen te voldoen.

 

Snel en efficiënt

"Om hellende daken te isoleren werk ik al jaren met Isover", zegt Wim Rogge. "De Isoconfort-platen kan je makkelijk op maat snijden en laten toe om de kleinste hoekjes op te vullen met isolatie. Snel en efficiënt dus. Maar nog sneller en efficiënter als je Isoconfort aanbrengt met de de Suspente PlaGyp I-ophangstangen. Ze zien eruit als gele stompe pijlen met aan het uiteinde een rondelle en een dop die er vervolgens op geklikt wordt. Je moet eerst de Suspentes op de dakstructuur schroeven, dan klem je de eerste isolatielaag tussen de kepers en spies je de tweede isolatielaag over de stangen, je klikt de gele rondelles erop vast, prikt het dampscherm erover, sluit af met de gele dop en werkt het luchtdicht af met tape en mastiek. Op de gele doppen kan je Gyproc PlaGyp-plafondprofielen klemmen en op die plafondprofielen kan je dan de Gyproc-platen plaatsen. Elektrische leidingen komen terecht in de ruimte tussen het dampscherm en de gipsplaat."

 

Leidingen integreren

"Dat je de elektrische leidingen kan integreren zonder dat je wat dan ook van isolatie of dampscherm hoeft te doorboren, is een groot plusplunt van het Suspente PlaGyP I-systeem", bevestigt Wim Rogge. "Bovendien ben je ook zekerder van het feit dat het vochtregulerend lucht-dampscherm goed wordt aangebracht en overal goed luchtdicht aansluit. Voor dat laatste heb je met de Suspentes trouwens veel minder tape nodig dan vroeger het geval was."

 

Gedaan met houten structuren timmeren

"Daarnaast kan je met de Suspentes ook veel sneller werken. Het enige dat wat tijd vergt is het correct plaatsen van alle Suspentes op de dakstructuur. De afstanden in verticale richting tussen de Suspentes hangt namelijk af van het type Gyprocplaat dat je wil gebruiken en de afstanden in horizontale richting wordt bepaald door het gewicht waarmee de Suspente belast wordt, maar sowieso moet je beginnen in de uiterste hoeken van elk dakvlak, telkens 10 cm van de gordingen en van zodra je er een paar andere op de juiste positie hebt vastgeschroefd, zowel verticaal als horizontaal, kan je de overige uitlijnen met een koord en gaan alle volgende stappen waarbij je effectief isoleert en luchtdicht maakt veel makkelijker. Vroeger moest je houten structuren timmeren tussen gordingen om dikkere isolatiepakketten aan te brengen. Met de Suspente hoeft dat helemaal niet meer."