Doorzoek volledige site
10 maart 2016

BEN-woningen met L-Ments-dakelementen van Recticel Insulation

Illustratie | Tom Linster
Illustratie | Tom Linster
Illustratie | Tom Linster
Illustratie | Tom Linster
Illustratie | Tom Linster

Om aan de BEN eisen te voldoen en de woning niet noodzakelijk duurder te maken, zoekt iedereen in de bouwwereld naar innovatieve producten en oplossingen. De isolatiespecialist Recticel Insulation blijft de grenzen en mogelijkheden van de isolatiewereld aftasten en investeert continu in research & development van nieuwe toepassingen en oplossingen. 

De ontwikkeling en het op punt stellen van L-ments, het nieuwe zelfdragende en thermisch isolerende daksysteem, heeft ruim twee jaar in beslag genomen maar de fabrikant is ervan overtuigd met dit systeem een toekomstvaste dakoplossing te bieden die meteen ook komaf maakt met de minpunten van bestaande dakelementen.

Recticel Insulation was er zich van bewust dat de kostprijs van een woning heel belangrijk is. Maar in deze berekening is het tegenwoordig niet meer de prijs van de producten die de doorslag geeft bij de keuze van een isolatiesysteem, maar dat de snelheid van plaatsing en de vlotte verwerkbaarheid veel meer doorwegen. Daarom werd er een hele tijd nagedacht over en gewerkt aan prefab scharnierdaken zoals die in Nederland vaak worden toegepast, maar dat idee werd uiteindelijk losgelaten en ingeruild voor een geheel ander systeem dat ook zeer snel te verwerken is en heel wat voordelen zou bieden ten opzichte van de gekende dakelementen.

 

In schuim verwerkte latten

Het grootste verschil van de nieuwe L-Ments met de klassieke geïsoleerde dakelementen is dat de isolatie niet in een houten kader of zogenaamde caisson zit. De basis van het element wordt gevormd door een PIR-isolatieplaat. Twee in de kern geïntegreerde houten ribben van 45 mm breed en 120 mm hoog, met een hart-op-hart afstand van 600 mm en houten dwarsverstijvers om de meter paneel, zorgen ervoor dat het paneel zelfdragend is. Doordat ze letterlijk in het schuim verwerkt zitten verkrijgt men een heel compact en licht element met een uiterst sterke structuur. Een bijkomend voordeel is dat de geïntegreerde houten structuur bij L-Ments geen koudebrug vormt.

Aan de binnen- en buitenzijde van het element bevindt zich een meerlaagse kraft-alubekleding die het isolatieschuim beschermt en de isolatiewaarde optimaliseert. Aan de binnenzijde functioneert ze als damp- en luchtrem. Op deze binnenbekleding is er bovendien een markering voorzien die de bevestiging van de binnenafwerking vergemakkelijkt. Want L-Ments heeft inderdaad geen echte binnenafwerking.

 

Geen binnenafwerking

“Heel wat dakdekkers maken zich zorgen over het besmeuren of beschadigen van de binnenafwerking van sommige bestaande dakelementen tijdens de plaatsing.”, verduidelijkt Geert Dekyvere. “De perceptie van de eindklant is dat ze bij afgewerkte panelen een mooi plafond krijgen, veelal leiden beschadigingen en krassen, die tijdens de plaatsing ervan ontstaan zijn, tot discussies achteraf!” Bovendien laat ons nieuwe systeem ook toe om desgewenst een leidingenspouw te voorzien, daar waar bij klassieke dakelementen steeds aan opbouw moet worden gedacht indien men verlichting of andere apparatuur wil installeren.

Aan de bovenkant is het element dan verder nog voorzien van een op voorhand verkleefde, dampopen Rectivent® onderdakfolie wat zorgt voor een snellere plaatsing en een optimale regenbestendigheid. Bovendien zijn de overlappen van de folie zelfklevend, met een betere winddichtheid als gevolg. De houten tengellatten tenslotte zijn eveneens al aan het paneel bevestigd. Ook dat zorgt weer voor een maximale tijdswinst tijdens de plaatsing van het dakelement. Kortom, vijf componenten gecombineerd in één dakelement.

 

Licht en snel te verwerken

De trapsponning aan de zijkant van de isolatieplaten zorgt voor een goed sluitende en koudebrugvrije aansluiting. Aan de bovenzijde ontstaat na het tegen elkaar plaatsen een smalle voeg die vervolgens luchtdicht kan worden opgespoten met PUR-schuim. Aan de binnenzijde zijn de naden na plaatsing eenvoudig luchtdicht af te werken met de Rectitape isolatietape. De platen zijn momenteel standaard leverbaar in isolatiediktes van 145 mm, 160 mm, 180 mm en 200 mm en lengtes van 5,4 – 5,7 – 6,0 – 6,2 en 6,5 m. Maar met een gemiddeld gewicht van om en bij de 10 kg/m2 blijft het totale gewicht van de elementen erg laag zodat ze heel eenvoudig te plaatsen zijn met de speciaal daarvoor bestemde Rectifix schroeven. Eens de L-Ments geplaatst zijn, dan is de bevestiging van het houten frame voor de binnenafwerking kinderspel aangezien dat eenvoudigweg gemonteerd kan worden op de geïntegreerde houten verstijvers die handig gemarkeerd zijn op de folie aan de binnenkant. Ook de plaatsing van dakramen en andere dakonderbrekingen gaat zeer eenvoudig en snel.

 

Brugs project met renovatie én nieuwbouw

“We hebben het systeem voor het eerst getoond op Batibouw eerder dit jaar en ondertussen groeit de interesse.”, vertelt Geert. “In Brugge werd er een mooi project gerealiseerd waarbij een woning van 260m2 L-Ments van 145 mm werd voorzien. Het interessante aan dit project is dat er zowel een deel nieuwbouw als renovatie aan te pas kwam en dat maakt er natuurlijk een mooie case van.”

Tijdens de uitvoering van de werken werd zo heel duidelijk dat het ook een bijzonder interessant product is voor renovatiewerken, want zelfs bij een niet zo optimale onderstructuur en onregelmatig balkenwerk kan men toch een zeer mooi en strak dak maken. Doordat de onderdakfolie deels kan los getrokken worden van de isolatie zijn aansluitingen aan goten en gevelisolatie gemakkelijk te realiseren.

“De dakdekker koos voor dit product omdat hij wel openstaat voor nieuwe ontwikkelingen en producten en graag al wel eens een uitdaging aangaat. Na afloop was hij ook zeer enthousiast en dan vooral omwille van de verschillen die hij inderdaad toch kon vaststellen ten opzichte van de bestaande dakelementen. Ze zijn heel licht van gewicht en bovendien gemakkelijk aanpasbaar op de werf. Want het leveren van elementen op maat is interessant in theorie, maar in de praktijk moeten ze toch al wel eens bewerkt worden. Verder was hij ook blij dat hij geen angst moest hebben om bijvoorbeeld een krasje te maken op de fragiele binnenbekleding en vooral het hogere plaatsingsrendement spreekt natuurlijk boekdelen.”

 

Elementen met toekomst

Recticel Insulation gelooft zeer sterk in deze nieuwe innovatie en gaat het product ook nog verder door ontwikkelen. “Een mooie potentiele markt zijn natuurlijk de sleutel-opde- deur ondernemingen en de sociale huisvestingsmaatschappijen die met dit systeem heel wat woningen zonder al te veel hoge kosten en op een snelle manier van een nieuw en goed geïsoleerd dak kunnen voorzien.”, besluit Geert Dekyvere. “Dat vraagt een zekere mentaliteitsverandering en zal niet van vandaag op morgen gebeuren, maar kijk naar ons Powerroof Sarkingdak… toen dat in 2006 geïntroduceerd werd was men aanvankelijk ook wat terughoudend, maar kijk hoe vaak dat nu wordt geplaatst. Kortom, we verwachten er veel van, gaan het ook internationaal aan de man brengen en zijn zelfs bezig aan de ontwikkeling van een speciale applicatie om daken makkelijk op te meten en snel en eenvoudig de juiste L-Ments te kunnen bestellen.”

 

Bron: Roof Belgium, september 2015

GERELATEERDE DOSSIERS