Doorzoek volledige site
22 maart 2016 | LIZE EVENS

Net niet: Serregebouw De Wijnpers Leuven (BC Architects)

Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies

BC Architects & Studies uit Brussel deed mee aan de wedstrijd voor de uitbreiding van de tuinbouwschool en een serrecomplex op campus De Wijnpers in Leuven. Hun ontwerp haalde het net niet van A2D Architects.

Naam, gemeente en opdrachtgever van het project?

Provincie Vlaams Brabant schreef een wedstrijd uit voor het ontwerp van de uitbreiding en een serrrecomplex van tuinbouwschool De Wijnpers.

 

Korte omschrijving van de opdracht

De uitbreiding van Campus De Wijnpers met een serregebouw en leslokalen.

 

Wat waren volgens u de sterke punten van uw ontwerp?

Het landschap bevat een behoorlijke helling. In plaats van alle functies naast elkaar te organiseren hebben we geopteerd om een stapeling te ontwikkelen, zodat compactheid en de relatie tot het landschap optimaal zijn. Het totale hoogteverschil bedraagt 6 meter.

De schematische voorstelling van het terrein werd opgevat in drie niveaus. Met telkens 3 meter tussen elk niveau. Het serrecomplex werd logischerwijs boven geplaatst, op deze manier hebben de serres directe toegang tot de begane grond en zijn de eerste serres op volle grond geplaatst. Daaronder zit de inkom die direct aansluit op de hoofdas die loopt van de inkom van het terrein tot het gebouw beeldende kunst. Zo heeft de inkom ook directe toegang tot zowel de serres, als de loods voor tractor die eronder ligt.

De tractor loods heeft directe toegang tot de begane grond op het laagste peil van het perceel, hierdoor is er de mogelijkheid om oefeningen en manoeuvres uit te voeren.

De klaslokalen bevinden zich als het ware in de serres. Als een compact volume staan ze in het glazen serre volume. De vaklokalen zijn opgevat als lokalen die een theoretische aanvulling zijn voor de praktijk in de serres. Met de nadruk op praktijk zijn ze direct verbonden met de teeltruimtes.

 

Welk bureau heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen?

A2D Architects

 

Wat waren de sterke punten van dat ontwerp?

Het project omvat een nieuw serregebouw met oefenloods en BEN-klaslokalen. Het bureau gaat hiervoor een samenwerking met Studiebureau Rimanque en Climatex aan.