Doorzoek volledige site
14 maart 2016 | AARON EERDEKENS

Triflex richt kennisplatform voor syndici op

Illustratie | Triflex
Illustratie | Triflex
Illustratie | Triflex
Illustratie | Triflex

Voor het eerst hebben leden van de Unie van Vlaamse Syndici een technische infodag gevolgd rond de buitenschil van een gebouw. Het initiatief werd verzorgd door Triflex en een aantal partners uit de bouw- en verzekeringssector. Zij willen de syndicus, die met alsmaar complexere materie wordt geconfronteerd, beter ondersteunen door hen deze extra bagage mee te geven. De organisatoren willen het initiatief in de toekomst nog uitbreiden.

Zowat iedereen kan vandaag de dag de rol van syndicus opnemen. Op dit moment zijn er tussen de 8.000 en 9.000 syndici in België. Gezien de grote onderlinge verscheidenheid van de syndici, is hun technische kennis dat natuurlijk ook. “Maar de taak van syndicus mag niet onderschat worden”, zegt Jurgen Wermenbol van Triflex, specialist in het afdichten van oppervlakken met vloeibare kunststof.

“De syndicus staat in voor het algemene, technische en financiële beheer van het gebouw. Hij zit de algemene vergadering voor, volgt de wetgeving op, en nog veel meer. Daarbij zijn die taken nu veel complexer dan pakweg dertig jaar geleden. Met het soort ondersteuning dat een infodag als deze biedt, kan de syndicus efficiënter optreden, misverstanden vermijden, zorgen voor een beter begrip tussen alle partijen bij aankopen, opvolgen van werken, noem maar op," zegt Dominique Krickovic van de Unie Vlaamse Syndici.

 

Gerichte opleidingen

Om aan dat alles een mouw te passen, is Triflex samen met een reeks partners begonnen met het organiseren van gerichte opleidingen voor syndici. De eerste infodag vond plaats op 29 februari bij Triflex in Herentals, met als rode draad de veelvoorkomende materie rond de buitenschil van een gebouw. Er werd onder meer gepraat over betonaantasting van vloer- en gevelelementen, betonherstel, isolatie en renovatie van daken, waterdichting van terrassen, balkons en parkings, inspectie en onderhoud van gevels en de waarde van een goed vooronderzoek. Theorie- en praktijklessen wisselden elkaar daarbij af, via demo's van de deelnemende partners. Deze partners zijn Aluform, ATAB, BASFFereb vzw, Renotec, Triflex en de verzekeraars Euracor Gougnard, Fist en Scicon.

 

Toekomstvisie

“Met een opkomst van vijftig syndici zijn we zeer tevreden met deze eerste editie,” zegt Jurgen Wermenbol van Triflex. “Als je weet dat de gemiddelde syndicus instaat voor zo’n vijftig gebouwen, is er een groot potentieel om het beheer ervan te verbeteren. Deze eerste infodag was vooral een soort testcase. We gaan nu bekijken hoe we het concept in de toekomst verder kunnen uitbouwen. Zo willen we bijvoorbeeld meer per provincie gaan werken door het organiseren van Roadshows."