Doorzoek volledige site
14 maart 2016 | KEVIN MOENS

Nieuwe internationale database focust op minder bekende houtsoorten

Bezoekerscentrum aan de haven van Gent uitgevoerd in Basralocus.

FSC Denemarken lanceerde recent een nieuwe versie van zijn online database rond 'minder bekende houtsoorten (Lesser Known Timber Species). Terwijl de vorige versie al wereldleider was in zijn soort en intensief werd gebruikt, is de nieuwe versie uitgerust met nog meer houtsoorten en beeldmateriaal, onder andere van tal van voorbeeldprojecten.

De website heeft als doel om het gebruik van FSC-gecertificeerde minder bekende houtsoorten te doen toenemen, om zo bij te dragen aan de biodiversiteit van bossen en de economische voordelen van verantwoord bosbeheer.
 
De nieuwe website www.lesserknowntimberspecies.com vormt een bron van inspiratie en begeleiding voor professionele houtgebruikers en opdrachtgevers uit de bouwsector, maar richt zich ook tot architecten en ontwerpers. Momenteel bevat de database meer dan 200 houtsoorten en reeds een 50-tal voorbeeldprojecten gaande van gebouwen, infrastructuur tot bijvoorbeeld meubels. Nieuwe voorbeeldprojecten zijn bovendien steeds welkom en kunnen eenvoudig aangemeld worden via info@fsc.be

 

Duurzaam bosbeheer
 
“De nieuwe website van onze Deense collega’s kan zeker ook Belgische actoren helpen bij hun keuze van houtsoorten" zegt Bart Holvoet (Directeur FSC België). "Al te vaak wordt een houtsoort bijna als synoniem voor een toepassing aanzien, wat de druk op die houtsoorten groot maakt en de kansen op een meer divers en rendabel bosbeheer reduceert. Het gebruik van alternatieve houtsoorten, uiteraard geschikt voor de toepassing, werkt duurzaam bosbeheer in de hand én biedt vaak ook meer flexibiliteit voor het bouwproject.”

 

Meer informatie?

  • Zoekt u nog meer informatie rond het gebruik van 'Minder Gekende Houtsoorten', dan kan u hier meer informatie vinden. 
  • Ook de recent gelanceerde handleiding 'Bouwen met FSC hout' speelt hier op in. Deze is online en op aanvraag beschikbaar.
  • Bent u actief betrokken bij een project waarin FSC hout gevraagd wordt, dan kan u via de 'FSC Bestek Check' ook steeds bij FSC België terecht voor allerhande praktische informatie, waaronder ook hulp in het identificeren van geschikte (gekende en minder gekende) houtsoorten - of andere houtproducten - die beschikbaar zijn met het FSC-keurmerk.

GERELATEERDE DOSSIERS