Doorzoek volledige site
14 maart 2016

Hoogste gebouw in hout verrijst in Wenen

HoHo Wien wordt 24 verdiepingen hoog. Illustratie | lainer.at | oln.at

Dit voorjaar is de bouw gestart van wolkenkrabber HoHo in Wenen. Met 24 verdiepingen wordt dit het hoogste gebouw in hout ter wereld. Op dit moment is appartementengebouw Treet in het Noorse Bergen recordhouder met 14 verdiepingen en een hoogte van 50,9 meter. HoHo Wien wordt 84 meter hoog. 

Hout- en betonconstructie

"Het uitgangspunt is het gebouw zo efficiënt mogelijk te realiseren," zegt architect Rüdiger Lainer van Rüdiger Lainer + Partner Architects. "Daarom combineren we een houten constructie met een betonconstructie. Daarmee willen we tot de best mogelijke oplossing komen uit oogpunt van bouwregelgeving, kwaliteit, kosten, brandveiligheid en flexibiliteit."

 

75 procent hout

Het gebouw van twee torens op een betonnen fundering bestaat voor 75 procent uit (kruislaag)hout. Betonnen trappenhuizen, met tevens de lift en de installaties, vormen de stabiliserende kernen. Rond de trappenhuizen zit de dragende houtconstructie voor de kantoren en andere ruimtes. Doel is de beste eigenschappen van elk materiaal te gebruiken naar dragend vermogen, brandveiligheid en comfort.

 

Geprefabriceerde modules

"Hout is een logische keuze in Oostenrijk, omdat er van het materiaal meer groeit dan er wordt gebruikt," aldus de architect. RLP ontwikkelt een constructie die houthoogbouw mogelijk maakt. Geprefabriceerde modules van massiefhout zorgen voor een gevelontwerp met afwisselend open en gesloten vlakken die zowel uitzicht als privacy bieden. De gevel doet denken aan boomschors.

 

Goed binnenklimaat

De architect zegt een gebouw te willen creëren waarin de bewoners hout kunnen ervaren. "Hout draagt bij aan een goed binnenklimaat. Het bevordert het welzijn van de bewoners."  In het gebouw komen appartementen, een wellnesscentrum, kantoren en restaurants. Het is de bedoeling dat de bouw in 2017 klaar is.

GERELATEERDE DOSSIERS