Doorzoek volledige site
14 maart 2016

Terugblik: architecturale (hout)pareltjesop Expo Milaan

Op de Wereldexpo in Milaan van 2015 waren heel wat architecturale pareltjes te zien. Meer dan 21 miljoen bezoekers zakten af naar de expo die als centraal thema Feeding the planet, energy for life had. Naast voedsel, was ook hout prominent aanwezig. Meer dan 60% van de paviljoenen was gebouwd in hout, vooral PEFC-gecertificeerd hout.

PEFC staat voor verantwoord bosbeheer, dus bosbeheer met een evenwicht tussen ecologische, sociale en economische functie van het bos. “Steeds meer merken we dat architecten en ontwerpers hun rol als voorschrijvers van duurzaam hout gaan opnemen. Ook ons Belgisch paviljoen werd opgetrokken uit PEFC-gecertificeerd hout. Leuk om te zien dat overheden eveneens hun verantwoordelijkheid opnemen en hiermee de bosbouwers die hun bossen beheren volgens de PEFC-criteria een duwtje in de rug geven,” vertelt Thomas Davreux, Algemeen Secretaris van PEFC Belgium. Ook voor de paviljoenen van China, Thailand, Colombia, Oostenrijk en thematische paviljoenen van onder andere ‘Save the Children’, ‘Slow Food’, ‘Children Park’, de ‘Chololate Factory’ werd PEFC-hout gebruikt. Een filmpje toont de mooie houten creaties. Klik hier om een foto-overzicht te krijgen van de meest opvallende gebouwen in PEFC-hout.

 

Schitteren in Namen

Het Belgische paviljoen krijgt nog een nieuw leven in Namen. “We zijn opgetogen over het feit dat de Waalse minister voor Toerisme, René Collin, hier middelen voor vrijmaakt,” vertrelt Maxime Prévot, burgemeester van Namen. Het paviljoen zou een plaats krijgen op het einde van de esplanade voor de Citadel. Dit is naast  het eindstation van de toekomstige kabelbaan. Hiervan is de aanbesteding aan de gang. Het geheel wordt ongetwijfeld een aantrekkelijke toeristische troef. Het Belgisch paviljoen werd geprezen voor zijn architecturale functie en zijn avant-gardistisch kantje. PEFC is opgetogen dat het PEFC-gelabeld hout mag prijken in de Waalse hoofdstad.

 

Gids gecertificeerde bedrijven

Wie PEFC-gelabeld hout voorschrijft, dient hiervoor een beroep te doen op een PEFC-gecertificeerd bedrijf. Dit bedrijf is in het bezit van een PEFC-certificaat en wordt hierop gecontroleerd door onafhankelijke auditeurs. PEFC-gecertificeerde bedrijven in België kunnen opgezocht worden op de website www.pefc.be. De vzw heeft ook zopas haar derde editie van de ‘Gids van PEFC-gecertificeerde bedrijven’ gepubliceerd. Deze gids bevat de gegevens van alle bedrijven (meer dan 450) die producten kunnen produceren en verkopen met het PEFC-label. De catalogus is een nuttig instrument voor lokale overheden, bedrijven en de particuliere consumenten die duurzaam willen aankopen. Een papieren versie kan aangevraagd worden via info@pefc.be

GERELATEERDE DOSSIERS