Doorzoek volledige site
15 maart 2016 | AARON EERDEKENS

Silver Lining - Interiors centraal thema van de 25e Biennale Interieur

Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Bas Princen
Illustratie | Sam Gilbert
Illustratie | Richard Venlet

Office Kersten Geers David Van Severen is in samenwerking met kunstenaar Richard Venlet en grafisch ontwerper Joris Kritis in 2015 aangesteld als curatoren en architecten van de 25e Biënnale Interieur in Kortrijk. Het thema en de aanpak die het team van Office voorstellen is Silver Lining - Interiors. Met Silver Lining brengt het bureau in de eerste plaats een hommage aan de 25e jubileumeditie van de Biënnale Interieur. De subtitel Interiors slaat op de doelstelling om de mogelijkheden van de ontworpen ruimte te expliciteren. De 25e Biënnale Interieur vindt plaats van 14 tot 23 oktober 2016.

"Door Interiors breed te zien, van hoogtechnologisch over leefruimte tot kunstinstallatie, willen we een catalogus aanbieden van de hypothetische wereld. Er lijkt ons hiervoor geen betere plek of tijd te zijn dan de Silver Lining editie van de Biënnale Interieur om die ambities waar te maken. Door met Interiors de bewoonde ruimte te expliciteren en te tackelen, opent een alledaags woord een rijke collectie aan interpretaties die zich niet enkel focust op objecten, maar streeft naar een totale ruimtelijke beleving,” aldus Office Kersten Geers David Van Severen.

 

Stad in de stad

Niemand kent Kortrijk Xpo beter dan architectenbureau Office. In 2009 tekenden zij voor het masterplan van Kortrijk Xpo waarin ze op een nauwgezet grid van 5.7 op 5.7 meter niet alleen een nieuw kantoorgebouw maar ook een modulaire gaanderij rond het hallen-complex bouwden. Deze gaanderij brengt orde, definieert de site en wordt voor Interieur 2016 verder ingezet en uitgewerkt als organisatorische structuur en kader. Office laat de buitengaanderij en de circulatie binnen het hallencomplex oplichten met een feestelijke en organiserende Silver Lining constructie. De ambitie is om de totaliteit van de setting voor Interieur 2016 uit te bouwen tot een stad in de stad, een stedelijke binnen-en buitenruimte waar zowel design, kunst en architectuur elkaar ontmoeten. Office stelt een sterke architecturale enveloppe voor waaronder diverse andere initiatieven voor de feestelijke 25e Biënnale zullen ondergebracht worden. Het wordt een Biënnale voor het ontwerp in de brede zin, die, zoals een stad, dag en nacht functioneert.

 

Meer dan een object

Interiors vormt dus de kern van deze Silver Lining editie. Op uitnodiging zullen solo of duo presentaties worden uitgewerkt door een selectie van internationale gasten. De presentaties worden gebalde en punctuele tentoonstellingen van designers, architecten en kunstenaars die de focus leggen op de creatie van een totaalinterieur. Centraal in Interiors staat het idee dat meubels en objecten nooit op zich staan, maar een deel zijn van de georganiseerde ruimte. Met Interiors willen de curatoren opnieuw objecten in hun context begrijpen en vermijden dat ze enkel worden geconsumeerd als autonome trofeeën.