Doorzoek volledige site
31 maart 2016

Net niet: Vertdok in Brussel (BC Architects)

Illustratie | BC Architects & Studies
Illustratie | BC Architects & Studies

BC Architects en studies deed in 2013 al mee aan de wedstrijd voor Vertdok in Brussel. Bedoeling was om er een groene zone in combinatie met logistieke functies te implementeren. Tetra architecten won het ontwerp en een Holcim award voor het project. Het Vergotedok in Brussel ligt aan het kanaal en stond al even leeg. Daarom besloot de haven van Brussel een wedstrijd uit te schrijven voor een nieuw concept voor een bouwmaterialendorp. BC architects greep de kans om er een urban farming concept aan toe te voegen. Ze werden tweede in de wedstrijd.

 

Opdrachtgever

Haven van Brussel, wedstrijd uit 2013. De opdracht luidde om van het verloederde Vergote dok terug een bloeiend logistiek bouwmaterialencentrum te maken.

 

Sterke punten

Het concept van BC Architects was een cradle-to-cradleontwerp voor een logistiek centrum gecombineerd met urban farming, in het centrum van de Brussel aan het Vergotedok. BC Architects: "Dit wedstrijdvoorstel onderzoekt de inbreiding van een bouwmaterialendorp op het Vergotedok en onderzoekt op hetzelfde moment hoe deze logistieke functie kan gekoppeld worden aan extra stedelijke functies die inspelen op de levendige en dichtbevolkte stedelijke context die de kanaalzone van Brussel typeert. Deze twee schijnbare tegenstrijdige startpunten, logistieke functies en sociaal stedelijke recreatieve functies, worden geïntegreerd in een gefaseerd, modulair en cradle-to-cradle ontwerp, waar de architectuur wordt gezien als een incubator van de logistieke ketens van het bouwmaterialendorp en mogelijke lokale Urban Farming."

Het Vertdok ontwerp bestaat uit een weloverwogen functioneel modulair structureel systeem. Het gekozen structureel systeem genereert overspanningen van 32 meter en faciliteert via een open plan de gevraagde logistieke functies. De structuur is opgebouwd uit prefab stalen elementen volgens de cradle-to-cradle benadering zodat het structureel vakwerk zelf de overspanning genereerd, maar tevens het volume van de eerste verdieping vormt die kan worden gereserveerd voor Urban Farming.

Gebaseerd op studies van Urban Farming business modellen in New York en Montreal, berekende BC Architecs dat het ontwerp met Urban Farming op 7200 m2 kan zorgen voor een omzet van 0,75 tot 1 miljoen euro per jaar bovenop de consessie die de Haven van Brussel ontvangt van Mpro en Luypaert.

 

Winnaar

Winnaar was Tetra architecten uit Brussel. Zij wonnen met dit ontwerp ook een Holcim award. In hun concept gaan ze uit van een dak als een geplooid papier dat zo het licht optimaal binnenlaat.