Doorzoek volledige site
17 maart 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Prestatiebestek zorgt voor opwaardering expertise aannemer

Voor de bouw van een nieuw autodialysecentrum in het AZ Sint-Dimpna in Geel werkten Boeckx Architects en Ingenium met een prestatiebestek. Binnen de opgegeven randvoorwaarden kon de aannemer zo zelf het ontwerp en de plaatsing van de technieken invullen. Een werkwijze die de sterktes van alle bouwpartners nog meer tot hun recht laat komen.

Het gloednieuw centrum voor Collectieve AutoDialyse (CAD) is een samenwerking tussen de ziekenhuizen van Geel en Turnhout. Per dag kan het CAD 24 patiënten behandelen. Daardoor wordt het zorgaanbod voor nierpatiënten in de Zuiderkempen verder uitgebouwd en geoptimaliseerd. Het CAD in Geel maakt deel uit van de vernieuwde F-vleugel van het Sint-Dimpna Ziekenhuis. Daar komen op korte termijn ook andere afdelingen, zoals consultatieruimtes voor cardiologie, een slaaplabo, het oncologisch daghospitaal, steriele kamers voor oncologiepatiënten en drie bijzondere kamers voor de materniteit.

 

Permantente uitdagine voor alle bouwpartners

Ziekenhuizen stellen bijzondere eisen aan de energietechnieken, zowel qua betrouwbaarheid als op het vlak van efficiëntie. Ook het bundelen van de belangen en wensen van de talrijke gebruikersgroepen en die vertalen in een performante, hygiënische, veilige en moduleerbare werk- en verblijfsomgeving is een permanente uitdaging voor alle bouwpartners, ook in dit project.

 

Enkel de randvoorwaarden in het prestatiebestek

Nieuw was echter dat Ingenium het gedetailleerd berekenen en ontwerpen van de technieken aan de aannemer overliet. In het prestatiebestek werden enkel de randvoorwaarden uitgestippeld: volgens welke principes moeten de technieken in het gebouw worden verdeeld en welke rekenmethoden kunnen worden gebruikt om aan de kwaliteitsvoorwaarden te voldoen. Dit gaf de aannemer de nodige vrijheid om aan de hand van zijn ervaring en expertise keuzes te maken, bijvoorbeeld in de verhouding tussen isolatie van de bouwschil en dimensionering van de verwarming, of in de gevolgen van bepaalde ontwerpkeuzes voor de concrete installatie op de werf. Aan het programma van eisen van de bouwheer mocht natuurlijk niet worden geraakt.

GERELATEERDE DOSSIERS