Doorzoek volledige site
17 maart 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Ingenium tekent specificaties nieuwe ECHA-vestiging in Finland uit

De huidige thuisbasis van het European Chemicals Agency (ECHA) in Helsinki voldoet niet meer aan de nieuwe behoeften van de snelgroeiende organisatie. Aan Ingenium vroeg het ECHA om samen met het Finse architectenbureau Helinco specificaties op te stellen voor een nieuwe locatie. Wat daar zeker niet mag ontbreken? Een Finse sauna natuurlijk.

Het ECHA is sinds 2007 de drijvende kracht achter de implementatie van de EU-wetgeving op het vlak van chemie en de impact ervan op mens en leefmilieu. Het is een van de snelst groeiende Europese agentschappen, waardoor de thuisbasis in de Finse hoofdstad niet langer voldoet aan de behoeften. Het huidige gebouw beslaat een totale oppervlakte van 26.000 m², waarvan het grootste deel kantoorruimte is voor de 680 medewerkers. De meer dan honderd vergaderingen per jaar met deelnemers uit heel Europa vinden plaats in verschillende vergader- en conferentiezalen, samen goed voor meer dan 6.000 m². De wetgeving op het vlak van chemie vereist immers heel wat overleg tussen de verschillende partners zoals de chemische industrie en de verschillende wetgevende partijen.

 

New way of working

Vooraleer de zoektocht naar een nieuwe locatie kan starten moeten eerst de behoeften in kaart worden gebracht. Daarbij wordt niet enkel gekeken naar de standaard technische eisen die voortvloeien uit de toekomstige behoeften, maar ook naar de eisen op het vlak van de werkomgeving. ECHA wil de new way of working invoeren, wat flexibiliteit veronderstelt bij de inrichting en de lay-out, maar ook modulariteit van de verschillende technieken.

 

Sauna

Ingenium levert samen met architectenbureau Helinco assistentie op het vlak van architecturale lay-out, stabiliteit, elektriciteit, HVAC, sanitair en elektromechanische systemen, en dat zowel voor de kantooromgeving als voor de vergaderfaciliteiten, de keuken, het restaurant, enzovoort. Bij het eerste overleg in december vorig jaar was de buitentemperatuur -18C. Het hoofd koel houden, was dus geen enkel probleem. Maar van de inrichting van de nieuwe locatie wordt ook verwacht dat ze de Scandinavische sfeer zal uitstralen. Een Finse sauna zal dus niet mogen ontbreken.

 

Deal met immobiliënpartner

Dat Helinco de vinger aan de pols houdt op de lokale markt en op het vlak van regelgeving, maakt de samenwerking trouwens dubbel interessant. Na het in kaart brengen van de specificaties zal de lokale Finse markt worden verkend om uiteindelijk met een immobiliënpartner tot een deal te komen voor een nieuwe thuisbasis. Die wil het ECHA tegen 2019 kunnen betrekken.