Doorzoek volledige site
22 maart 2016 | LIZE EVENS

Boechout en Vremde kunnen zich uitleven in Sportpark Sneppenbos

Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba
Interieur Illustratie | OMGEVING cvba
Werf van Sporthal Sneppenbos Illustratie | OMGEVING cvba
Werf van Sporthal Sneppenbos Illustratie | OMGEVING cvba
Werf van Sportpark Sneppenbos Illustratie | OMGEVING cvba

OMGEVING en Zwarts & Jansma Architects slaan de handen in elkaar voor een nieuw sportwalhalla voor de sportieve verenigingen van Boechout en Vremde. Het programma en de ruimtelijke compositie kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de betrokken verenigingen.

Participatie

Op een voormalig militair domein ontwerpt OMGEVING een nieuw sportpark voor Boechout en Vremde. Het programma en de ruimtelijke compositie kwamen tot stand in nauwe samenwerking met de betrokken verenigingen. Op basis van de resultaten van deze stedenbouwkundige ontwerpopdracht werkt OMGEVING het sportpark verder uit. Zwarts & Jansma architecten tekenden mee aan het gebouw.

 

Natuurgebied

De nieuwe sporthal wordt tegen de loodsen van het naastliggende containerpark gebouwd. Daardoor blijft er voldoende ruimte om het achterliggende natuurgebied vanaf de straatkant te ervaren. OMGEVING: “Het gebouw werd sober ontworpen met aandacht voor zichtrelaties. Een buitenpasserelle op de verdieping vormt een eenvoudige en functionele verbinding tussen de binnen- en buitenruimte.”

 

Pleisterplaats

OMGEVING: “De grootste uitdaging voor ons was het uitgebreid programma van eisen: op een beperkte ruimte trachten we een sporthal, drie sportzalen, een polyvalente zaal en een cafataria te organiseren." Door het compact volume blijft er ruim voldoende plaats over voor een uitgebreid sportpark. Het Sportpark Sneppenbos zal een nieuwe pleisterplaats vormen voor het vrijetijdsleven in Boechout en Vremde. “Door de functies te mengen, de compactheid van het gebouw en de verbinding die het sportpark maakt met het achterliggend natuurgebied, past het project zich in het dorpsweefsel in,” aldus OMGEVING.

 

Lichtbaken

Tegen de gevel komt thermisch gemodificeerd hout. Dat is duurzaam geteeld vurenhout dat door een bakproces even vochtbestendig is als de meeste tropische hardhoutsoorten. Aan de bovenkant komen polycarbonaatplaten, waarachter een ledlichtlijn geplaatst wordt. Deze fungeert als lichtbaken voor de omgeving. Het compacte volume zal naast een goede isolatie ook duurzame technieken meekrijgen. Verwarming gebeurt met een grond warmtepomp (BEO-veld), zonnewarmte zorgt voor sanitair warm water en regenwater bevoorraadt de toiletten en sportvelden.

Oplevering van het project is voorzien voor mei 2016.