Doorzoek volledige site
18 maart 2016 | LIZE EVENS

Rehabilitatiecentrum OPZ Geel met respect voor oude elementen

Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba
Illustratie | OMGEVING cvba

In 2002 kwam er een open oproep voor de uitbreiding van het Openbaar psychiatrisch zorgcentrum (OPZ) in Geel. Het betrof de restauratie van het oude ziekenhuis tot rehabilitatiecentrum. OMGEVING won met zijn ontwerp dat de oude elementen in ere herstelde. Op de open afdeling is plaats voor 31 patiënten die klaar zijn om terug deel te nemen aan de samenleving, maar toch nog een veilige haven behoeven. Daarnaast is er plaats voor twee therapiehuizen. Naast een masterplan diende OMGEVING ook een ontwerp voor de buitenruimten in.

Symmetrie

Het bestaande oude ziekenhuis gebouwd in cottagestijl was verloederd, slecht gerestaureerd en bovendien gaven de vele bijgebouwen een rommelig uitzicht. Wim Mertens van OMGEVING: “We besloten alle overbodige elementen weg te doen, en de gebouwen zo authentiek mogelijk te restaureren.” Ze brachten de historische elementen naar voor en herstelden de oorspronkelijke symmetrie. Door de verschillende binnentuinen en groene buitenruimtes open te trekken werd deze dichtgeslibde campus weer een open en publiek toegankelijk park.

 

Watertoren

Wim Mertens: “We hebben geprobeerd de oorspronkelijke structuur te verzoenen met een hedendaags gebruik. We stelden onszelf de uitdaging om het gebouw optimaal te organiseren met zo weinig mogelijk structurele ingrepen.” Door gangen, trappen en lift juisten te positioneren ten opzichte van de lokalen slaagt OMGEVING hierin. De liftschacht plaatsen ze in de voormalige watertoren.

Het rehabilitatiehuis is een echte thuis voor de 31 patiënten: “We deelden de gebouwen op in verschillende kamers, zoals in een echt huis. Elke kamer kreeg zijn eigen, gepaste sfeer. We kozen voor warme afwerkingen zoals parket, behangpapier en tegels.” Verschillende oude elementen kregen ook een herintroductie; zo werd er lambrisering aangebracht in verschillende materialen.

 

Voegwerk

Met historisch beelden als inspiratiebron plaatste OMGEVING terug glazen luifels, kreeg het opliggend voegwerk een renovatie en verschenen de bakstenen tuinmuren opnieuw. Het oorspronkelijke houten raamwerk werd indien mogelijk gerestaureerd, het overige werd uitgevoerd in sober, diepliggend schrijnwerk. Langs de binnenzijde zijn de gebouwen goed geïsoleerd, de ventilatiewarmte wordt ook gerecupereerd. Verwarming gebeurt met warmtepompen die het gebouw in de zomer ook afkoelen. Sanitair warm water komt van zonnepanelen, en toiletten worden doorgespoeld met regenwater. Alle systemen werden naar eigen zeggen zoveel mogelijk geïntegreerd met respect voor het historisch erfgoed.