Doorzoek volledige site
13 mei 2016 | LIZE EVENS

Tips aan de overheid: Koen Sneiders van Derbigum

Koen Snelders. Illustratie | Derbigum
Illustratie | Derbigum

Koen Sneiders, Operational Recycling manager bij Derbigum, krijgt deze week het woord in de reeks tips aan de overheid van ESP en Architectura.be. Hij stelt vast dat duurzame materialen niet voldoende opgenomen worden bij openbare aanbestedingen. Er is nood aan een evaluatiesysteem op basis van punten en niet op basis van percentage. "Zo kunnen prestaties van duurzame producten op dezelfde basis als traditionele producten vergeleken worden."

“Wat baten initiatieven als Cleantech als de innovaties een stille dood sterven door gebrek aan marktondersteuning?" vraagt Sneiders zich af. "Die kan er komen als de producten opgenomen worden in overheidsbestekken.” Hij stelt vast dat duurzame producten vaak vertrouwen missen, wat dan weer komt door de nalatige opname in bestekken en de onmogelijkheid om de verschillende producten te vergelijken."

De Belgische onderneming Derbigum is gespecialiseerd in energiebesparende en duurzame dakbanen. De onderneming, gestart in 1932 als familiale kmo in de waterdichting van daken en platte oppervlakken, investeert vandaag fors in vernieuwende producten voor duurzaam bouwen en energiebeheer. Making Buildings Smart geeft de missie van Derbigum duidelijk weer: innovatieve en duurzame oplossingen op maat ontwikkelen. Met als doel opdrachtgevers energiekosten te besparen, hernieuwbare energie te produceren, de duurzaamheid te verhogen en zodoende de ecologische voetafdruk van het gebouw te beperken.