Doorzoek volledige site
18 maart 2016 | ARCHITECTURA.BE

Houten kolommen: bijzonder productieproces verlegt de grenzen van bouwen met hout

Bouwen met hout is in opmars. Naast een esthetische toets biedt hout nu ook een natuurlijk en sterk alternatief voor betonnen of stalen zuilen in de vorm van een ronde en holle houten kolom. Houten kolommen worden steeds meer ingezet bij duurzame - en ecologisch verantwoorde projecten. Deze bouwmethode is erg populair in de Scandinavische landen waar men traditioneel met natuurlijke materialen werkt.   

Het concept komt uit de koker van de firma Peeters uit Schoten. In het eigen atelier verlijmt het bedrijf houten profielen tot een ronde houten zuil. De holle kolom vertoont geen barsten en blijft recht ongeacht de lengte of diameter.

Zeer sterk

Afhankelijk van de diameter, de lengte en de manier waarop ze gemonteerd zijn, kan één houten kolom tot wel 25.000 kg dragen.

Waarom hol?

Tijdens het productieproces worden houten profielen verlijmd tot een ronde houten zuil. Deze profielen vormen de kolomwand, die zo’n 45 mm à 50 mm dik is. Het overige deel van de diameter is holle ruimte. Voor de grotere diameters vanaf 300 mm is een wanddikte van 55mm standaard voorzien.

De voordelen op een rijtje:

  • geen interne spanningen, noch diepe scheuren zoals bij traditioneel gedraaide palen, maar een glad, strak uitzicht;
  • licht in gewicht, dus gemakkelijker te transporteren en te monteren;
  • de holle ruimte leent zich er uitstekend toe om blind te monteren d.m.v. aangepaste kop- en voetstukken.

Montage

Een houten kolom kan op verscheidene manieren gemonteerd worden. Houten kop - en voetstukken, inkepingen voor onder -, tussen - en bovenbalken of passtukken.  De holle ruimte van de houten kolommen leent zicht bovendien voor blinde montage. 

 

Meer info over houten kolommen vindt u hier

GERELATEERDE DOSSIERS