Doorzoek volledige site
22 maart 2016 | LIZE EVENS

Hippe lampen van Zangra

Zaakvoerders van Zangra, de licht-dokters Illustratie | Zangra
Illustratie | Zangra
De eerste porseleinen lamp Illustratie | Zangra
Uitvoering in zwart marmer Illustratie | Zangra
Illustratie | Zangra

Ook Zangra stond op Light + Building in Frankfurt. Deze jonge fabrikant richt zich op verlichtingsonderdelen en lampen. Architectura sprak met zaakvoerster Eve Van Dyck.

Zangra specialiseert zich het ontwerp van porseleinen armaturen en fittingen. Maar ook textielkabels en lampen zijn te vinden in hun webshop. Het bedrijf startte in 2009 nadat zaakvoerster Eve Van Dyck en haar man een porseleinen lamp vonden in de kelder van hun buitenverblijf in de Ardennen. Haar zoektocht naar identieke lampen leverde niets op, dus besloot ze een bestelling te plaatsen voor 100 zulke lampen. Die raakten razendsnel verkocht, een volgende bestelling was aan de orde. De lampen worden gemaakt in een van de oude porseleinfabrieken in Limoges in Frankrijk.

 

Ardennen

Ondertussen zijn we zeven jaar verder en telt Zangra 25 medewerkers. Eve van Dyck, van opleiding architect, vertelt: ”Onze klanten zijn vooral architecten, leuk om te zien dat mijn persoonlijke voorbeelden als architect nu lamponderdelen bestellen op onze webshop.” Het bedrijf verwerkt bestellingen van over de hele wereld, allemaal vanuit een woning in de Ardennen, “Dat is het voordeel van een webshop, we hoeven niet in de grote stad te zitten. Telefoons uit New York opnemen gebeurt tussen de koeien en velden.”

 

Anders

De collectie van Zangra groeide mee met haar klanten, speciale aanvragen gaat Van Dijck niet uit de weg. Zo breidde Zangra haar collectie al uit met lampen in alle vormen en maten. “De sterkte van ons merk is dat we kwaliteitsvolle producten bieden aan Ikea-prijzen. We brengen goede producten die anders zijn.”

Op Light + Building presenteerde Zangra de originele porseleinen lamp in twee nieuwe varianten, wit en zwart marmer. Dat model is nog steeds het best verkochte product op Zangra.be.