Doorzoek volledige site
23 maart 2016

Aanwezigheidsdetectie en led verenigen veiligheid voor bezoekers en respect voor het milieu

Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder
Illustratie | Schréder

Gerhagen is een natuurgebied  van 940 ha in de gemeente Tessenderlo en één van de toegangspoorten tot het domein van Merode. In 2013 begon de gemeente Tessenderlo met renovatiewerken om het onthaal van de bezoekers te verbeteren. De verlichting van de parking en de centrale wandelas was een bijzonder belangrijk element in deze renovatie, waarvoor de keuze viel op ledoplossingen van Schréder

 Deze geprivilegieerde site is een ontspanningsplaats met diverse mogelijkheden: wandelingen, tochten per fiets of te paard, het Bosmuseum, speelpleinen voor kinderen en restaurants. De verantwoordelijken beslisten onder meer om de parkings bij de ingang van de site in te richten een centrale wandelas aan te leggen die leidt naar de site. De veiligheid en de gezelligheid van de site werden zo versterkt. 

Paul Wellens, afdeling gemeentewerken van de gemeente Tessenderlo, verduidelijkt: "De parking is de toegangspoort tot onze site. Wij wensen dat een bezoeker zich welkom voelt en dat hij geniet van een veilige en aangename omgeving. Er was wel een belangrijke uitdaging: Gerhagen vereist als natuurgebied een verlichting met een minimale impact op de bestaande fauna. We moesten dus op zoek naar het perfecte evenwicht tussen veiligheid en respect voor het milieu."

Erwin Reniers, technoloog openbare verlichting van Infrax, verduidelijkt de keuze: “De ledtechnologie met zijn zeer gerichte lichtverdeling en mogelijkheid tot dimmen, biedt een optimale oplossing op deze locatie."

 

Teceo & Owlet

Op basis van deze specifieke eisen stelde Schréder een intelligente oplossing met ledverlichting voor. De verantwoordelijke besliste om deze oplossing te testen en van Gerhagen een pilootsite te maken. De site wordt verlicht met 23 Teceo-ledtoestellen die voorzien zijn van telemanagement. Dit Owlet-systeem wordt aangestuurd door 2 sensortypes. 

Als een bezoeker aankomt met de auto, detecteert een radarsensor de beweging en stuurt deze informatie naar het telemanagementsysteem. De verlichtingstoestellen van de parking en de eerste toestellen van het wandelpad naar het bosmuseum beginnen vervolgens onmiddellijk te werken. De infraroodsensor detecteert de voetganger of fietser - die via het pad op weg gaat naar het bosmuseum - en stuurt de ledverlichting aan.

Als een bezoeker de site verlaat, terug naar de parking, detecteert een radarsensor eveneens deze beweging. Het lichtniveau wordt over het volledige wandelpad onmiddellijk naar 100% verhoogd. De infraroodsensoren volgen nadien de route van de bezoeker op het pad naar de parking. Het telemanagementsysteem verwerkt deze informatie en activeert - rij per rij - de verlichting van de parking.

 

Automatisch

De programmering van het Owlet systeem verloopt steeds in samenspraak met de klant. Als er gedurende 15 minuten geen bezoeker wordt gedetecteerd, dooft bijna alle verlichting automatisch. Enkel het eerste toestel aan de ingang van de parking en de twee eerste toestellen op het wandelpad vanaf het bosmuseum blijven branden in dimstand. Op deze manier blijven de toegangen steeds voldoende aangeduid.

Deze intelligente verlichtingsoplossing biedt verschillende voordelen:

  • Er brandt enkel verlichting als de sensor een bezoeker op de parking of het wandelpad detecteert;
  • De ledtoestellen voorkomen door hun gerichte lichtverdeling ongewenste lichtpollutie;
  • Het warme witte licht zorgt voor een aangename en veilige omgeving.


De voorgestelde intelligente verlichtingsoplossing in dit piloot project verzoent op een perfecte manier het comfort van de bezoekers met respect voor het mooie natuurgebied dat ze komen verkennen.

 

GERELATEERDE DOSSIERS