Doorzoek volledige site
31 maart 2016 | LIZE EVENS

Houtconstructies in het kielzog van Korlam

Werffase Les Closières in Mont-sur-Marchienne Illustratie | Buildinx
Zwembadcomplex Rozebroeken in Gent Illustratie | Korlam
Zoutloods in Grobbendonk Illustratie | Korlam
Kielsteg-element Illustratie | Kielsteg

Utility2Build in Kortrijk bracht heel wat standhouders bij elkaar, zo ook Korlam, onderdeel van Groep Terryn uit Moorslede. Zij presenteerden als producent van gelamineerde houtconstructies enkele referentieprojecten.

Zwembad

“We staan in voor het ontwerp, engineering, productie en montage van gelamineerde houtconstructies. Onze projecten zijn zeer divers; loodsen, sporthallen of scholen, alle facetten van utiliteitsbouw komen aan bod. Maar ook woningbouw behoort tot onze activiteiten,” klinkt het bij Korlam. Ze verzorgen al tientallen jaren maatwerk. Het hout met FSC- of PEFC-keurmerk wordt verlijmd met thermohardende lijmen. De producent verklaart bovendien dat de houtconstructies brandwerend, duurzaam en chemisch resistent zijn. Dat laatste is erg belangrijk bij zwembaden, onlangs nog voltooiden ze zwembadcomplex Rozebroeken in Gent.

 

Hoogbouw

Daarnaast zijn ze met Buildinx ook actief in CLT-constructies. Dat staat voor Cross Laminated Timber, ook wel kruislaaghout. Hierbij worden dikke lagen naaldhout kruislings onder druk verlijmd. Daardoor ontstaan massieve platen met goede vormstabiliteit. CLT kent een toepassing als wand, gevel, dak of dragende structuur. Een voorbeeldproject op Utility2Build was het ecologisch appartementencomplex Les Closières in Mont-sur-Marchienne nabij Charleroi. Buildinx neemt er twee appartementsblokken van telkens vijf bouwlagen voor zijn rekening. Naar eigen zeggen is dat het hoogte gebouw in hout van België. Aan hun eigen fabriek trokken ze een modelwoning in CLT op. Die is op afspraak te bezichtigen.

 

Kielsteg

Een nieuw product voor Korlam is Kielsteg, een dragend vloer- of dak element. Dat bestaat uit een boven- en onderlaag uit hout met daartussen een web van OSB of multiplex. Hierdoor kan het vrijdragende overspanning tot 27 meter en uitkragingen tot 10 meter aan.

GERELATEERDE DOSSIERS