Doorzoek volledige site
31 maart 2016 | LIZE EVENS

Groene gebouwen voor gemeentelijke diensten van Staden

Illustratie | Volt architecten
Inspiratie voor het aaneengeschakelde gebouw Illustratie | Volt architecten
Benedenverdieping Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten

Met een Open Oproep wilde gemeente Staden alle gemeentelijke diensten op een plek verzamelen. Volt Architecten uit Gent won de wedstrijd. De groene omgeving geeft een parkgevoel aan het nieuwe administratieve- en dienstencentrum voor het personeel van gemeente Staden en het OCMW.

Poort

De inbedding in een geplande groenomgeving gaf de doorslag om het gebouw als poort tot de groenzone op te vatten. Het gebouw brengt volgens Steven Verbeke van Volt beweging naar het park: “De gevel van het gebouw geeft het park vorm, maar het gebouw wordt tegelijk ook een gevel voor het park.”

De organisatie van de publieke ruimtes op de gelijkvloerse verdieping kenmerkt zich door een aaneenschakeling van kleine ruimtes tot een groter geheel, een beeld van een tentendorp bracht hier inspiratie. De raadzaal en schepenzaal bekronen het gebouw.

 

BEN-norm

Volt breekt het bestaande rusthuis op de site af, maar voorziet wel nieuwe assistentiewoningen: de bewoners kunnen in het dienstencentrum eten. De parking plaatsen ze een stuk van het gebouw af. Die komt achter de serviceflats, zo wordt elke beweging naar het gebouw een korte wandeling door het park.

Duurzaamheid krijgt verhoogde aandacht, zo komt er een warmtepomp met geothermische boringen, een doorgedreven isolatie en PV-zonnepanelen. Het gebouw haalt hiermee ruim de BEN-norm. Wadi’s in de parkzone zorgen voor buffering van het regenwater.