Doorzoek volledige site
29 maart 2016 | LIZE EVENS

Volt ontwerpt CAW in Dendermonde met aandacht voor privacy

Illustratie | Volt architecten
Overmaatse buitentrap Illustratie | Volt architecten
Kunstintegratie van Katrien Vermeire Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Illustratie | Volt architecten
Inplanting CAW Dendermonde Illustratie | Volt architecten

Toen Volt Architecten begon aan het CAW in Dendermonde, zochten het bureau een manier om het niet evidente programma met de omliggende woonbuurt te verzoenen. Het betrof hier units voor tijdelijke opvang en een administratief centrum.

Groenruimte

Een CAW met tijdelijke opvang dreigt al snel een afgesloten plaats te worden. Dat wou Volt vermijden door de afgesloten, ommuurde tuin open te trekken. De buurt benut de open tuin als groenruimte en doorsteek. “Voor ons is het belangrijk om te zien hoe het project zich inpast in de buurt, zeker in de context van een CAW,” merkt Steven Verbeke van Volt architecten op. 

 

Drieledig

In de groene omgeving staan drie volumes. Het eerste gebouw, een administratief centrum, staat los in het park. De vorm past zich in tussen de bomen. Steven Verbeke: “Personen die naar een CAW gaan zijn op hun privacy gesteld, dat stond in contrast met de openheid en doorwaadbaarheid die we nastreefden.” Volt Architecten vond de oplossing door de specifieke vorm van het administratiegebouw, een drieledig vertakte vorm met ingesloten hoeken.

 

Kunstintegratie

Twee van deze hoeken werden omheind om de functies die hierop aansluiten meer privacy te geven. Aan de derde hoek wordt de omheining opgetild zodat een ingang tot het gebouw ontstaat. Die omheining is een kunstintegratieproject van fotografe Katrien Vermeire. Van dichtbij beeldt het vogels af, maar op afstand gaat het op in de omgeving. Het kunstintegratieproject biedt privacy aan de spreekruimtes op de verdieping.

 

Buitentrap

Een tweede volume is de kortopvang. De simpelweg gestapelde units vormen een afsluiting van de straat. Door de trap en circulatieruimte aan de buitenkant te plaatsen en deze een overmaat te geven, krijgen de tijdelijke bewoners een balkon en open ontmoetingsruimte. De overmaatse trappenstructuur geeft toegang tot het oude fabrieksgebouw, het derde gebouw, dat is ingericht als ontspanningsruimte.