Doorzoek volledige site
07 april 2016 | SIMON SCHREURS

Bouw met Ardonitleien van SVK loopt van leien dakje

Vezelcementleien zijn geschikt voor alle woningtypes, van grote gebouwen tot residentiële projecten. Het met leien beklede rijhuis in Herent valt op, dat staat buiten kijf. Voor Tom Hendrickx van Toro Architects was het de eerste keer dat hij met Ardonit leien van SVK werkte. Een aangename kennismaking, zo bleek.

“Het gaat hier om een gesloten bebouwing die totaal getransformeerd is. Op een klein deel van de voor- en achtergevel na is het gebouw volledig vernieuwd,” stelt Hendrickx. “De keuze voor Ardonit leien van SVK was een esthetische keuze van de klant. Die koos overigens voor een speciaal ontwerp met blauwzwarte SVK-leien in formaat 60 x 30 cm, met voorgeboorde gaten voor horizontale dubbele dekking op de gevel en het dak. Die staan in fel contrast met de knaloranje dakkapel.”

 

Aangenaam en makkelijk product

Het gebruik van leien was een primeur voor Hendrickx: “Mijn ontwerp is aangepast aan de leien in plaats van vice-versa. Daar was wel wat werk aan qua maatvoering. Ik moest de raam- en deuropeningen namelijk zo ontwerpen dat er niet gesneden moest worden in de leien. Zowel de voor-als achtergevel, beide geventileerde gevels nota bene, zijn bekleed met leien. In de uitvoering leek het me alvast een aangenaam en gemakkelijk product om mee te werken.”

Een woning met leien in de gevel lijkt vandaag toch veeleer nog onconventioneel te zijn. Hendrickx vermoedt dat het nog steeds wat te industrieel oogt voor de meeste mensen. “Mensen denken nog traditioneel in bakstenen gevels. De gevel in leien in halfsteensverband is nochtans een volwaardig alternatief. Bovendien gaat het veel vlugger dan een muur in baksteen te moeten metselen.”

 

Technische info

De blauwzwarte Ardonit-leien van SVK voor plaatsing in halfsteensverband (60x30 cm) hebben een dikte van 4 millimeter en wegen circa 1,53 kg per stuk. De leien beschikken over een brandreactie klasse A2-s2, d0 (volgens EN 13501-1). Het gemiddelde breukmoment ligt ook een stuk hoger dan de minimale waarde die de norm voorschrijft. Door de voorgeboorde gaten kan de plaatser de Ardonit-leien meteen op het lattenwerk nagelen. Hij geniet dus van precies gepositioneerde gaten en verliest geen tijd met boren.