Doorzoek volledige site
14 april 2016 | MICHEL VAN DEN BOSCH

Regie der Gebouwen renoveert de grote fontein op de Kunstberg in Brussel

Illustratie | Regie de Gebouwen
Illustratie | Regie de Gebouwen
Illustratie | Regie de Gebouwen

De Regie der Gebouwen is gestart met de renovatie van de grote fontein op de Kunstberg. De renovatieweken zullen meerdere maanden in beslag nemen en eind 2016 afgewerkt zijn. De kostprijs bedraagt 473.477,30 euro (incl. BTW).

Na de werfinstallatie wordt de grote fontein volledig ontmanteld. De blauwe natuursteen wordt geïnventariseerd en zal indien mogelijk terug gebruikt worden bij de heropbouw. De algemene toestand van de natuursteen is echter niet goed. Daarom zal er ook nieuwe Belgische blauwe natuursteen worden gebruikt waarvan het uitzicht weliswaar zal aansluiten bij de bestaande en hergebruikte stenen.

 

Technische vernieuwing

De waterafdichting, de sproeikoppen en de verlichtingsinstallatie van de fontein (met inbegrip van onderwater schrijnwerpers, een ultraviolet installatie en programmeerbare schemerschakelaar) worden volledig vernieuwd. De waterjets zullen tot 4,50 meter hoogte kunnen gaan. De pomp- en besturingsinstallatie worden nagekeken en indien nodig onderhouden. Defecte onderdelen worden vervangen.

 

Bestaande beeldhouwwerk blijft bewaard

Op het einde van de werf zal de volledige heropgebouwde fontein volledig gereinigd worden en een  antigraffitibehandeling krijgen.  De fontein en opslagtank zullen zo’n 120.000 liter bevatten. Het bestaande beeldhouwwerk zoals de vissenkoppen, wordt zoveel als mogelijk bewaard. 
Zoals voor de kleine fonteinen op de Kunstberg, wordt voor de grote fontein ook een winterbescherming voorzien. Deze bestaat uit een metalen draagstructuur met Bankirai-afwerking.