Doorzoek volledige site
15 april 2016 | AARON EERDEKENS

Govaert & Vanhoutte en Vandersanden Group winnen Architizer A+ Award

Het Shakespearean Theatre in Gdansk Illustratie | Architizer
Het Shakespearean Theatre in Gdansk Illustratie | Architizer
Het Shakespearean Theatre in Gdansk Illustratie | Architizer
Het Shakespearean Theatre in Gdansk Illustratie | Architizer
Golden Ratio Illustratie | absbouwteam.be

De internationale architectuurwebsite Architizer heeft de winnaars van zijn Architizer A+ Awards van 2016 bekend gemaakt. Onder de bekroonde gebouwen zijn er ook twee van Belgische makelijk. Het Shakespearean Theatre van baksteenfabrikant Vandersanden Group won de juryprijs in de categorie Zaal/Theater. Het gebouw Golden Ratio van Govaert & Vanhoutte Architects ontving de publieksprijs in de categorie Ongebouwd Commercieel Gebouw.

Govaert & Vanhoutte: Golden Ratio

Golden Ratio van Govaert & Vanhoutte Architects won de publieksprijs in de categorie Ongebouwd Commercieel Gebouw. Het is gelegen in het hartje van het Middeleeuwse stadsdeel in Gent in een straat uit de 19e eeuw. Het gebouw omvat 4 luxe-appartementen en een exclusieve winkel. Net zoals de andere gebouwen in de straat, is Golden Ratio gebouwd volgens het principe van de gulden snede. De architecten zijn hiervoor teruggevallen op de grondbeginselen van het concept. Golden Ratio is opgebouwd uit betonnen kaders die de proporties van het gebouw benadrukken. Binnen de kaders zijn zowel horizontale als verticale heldere glazen 'dozen' gebouwd die de binnen- en buitenruimte bepalen.

 

Vandersanden Group: Shakespearean Theatre

Het Shakespearean Theater van de Italiaanse architect Renato Rizzi en met bouwpartner Vandersanden Group won de juryprijs in de categorie Zaal/Theater. Het is gebouwd op de site van een 17e eeuws theater in Gdansk, Polen. Het ontwerp is gebaseerd op de oude theatergebouwen in de trant van het Fortune Playhouse in Londen, aangevuld met moderne technologie. Zo kan bijvoorbeeld het dak worden geopend en gesloten. Het Theater is opgebouwd uit antracietzwarte bakstenen van de Belgische baksteenfabrikant Vandersanden Group. Het theater omvat verschillende binnenplaatsen, kleedkamers, kantoren, een ingang aan de westzijde, een podium aan de oostzijde en biedt plaats aan zo'n 600 mensen.

 

Architizer A+ Awards

De Architizer A+ Awards zijn in 2016 aan hun vierde editie toe. Het is één van de grootste en meest uitgebreide awardsprogramma's die de beste architecten en producten van het afgelopen jaar in de bloemetjes zet. De jury bestaat uit een panel van meer dan 300 notabelen en prominenten uit verschillende sectoren. Zowel architecten als mensen uit de modewereld, uitgevers, product designers, vastgoedmakelaars en vele anderen maken deel uit van de jury. Voor de winnaars van de publieksprijs kon iedereen zijn favoriete genomineerden uitkiezen op de website, die maandelijks meer dan een miljoen bezoekers trekt.