Doorzoek volledige site
18 april 2016

Gevelplaten van Rockpanel dragen mee bij aan een duurzamere toekomst voor Manchester

Gevelplaten van Rockpanel dragen mee bij aan een duurzamere toekomst voor Manchester Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel
Illustratie | Rockpanel

Collyhurst, een wijk in het noordoosten van het centrum van Manchester, herbergt een van de meest achtergestelde gemeenschappen van het land. In het kader van een breder opgezet vernieuwingsprogramma werden vier sociale woonblokken uitgebreid gerenoveerd, zowel binnenin als aan de buitenzijde. Sociale verhuurder Northwards Housing werkte samen met hoofdaannemer Manchester Working Ltd in het kader van het ambitieuze retrofitproject voor Humphries, Roach, Mossbrook en Vauxhall Court. De ingrepen omvatten onder meer structurele herstellingen, de plaatsing van nieuwe ramen, een nieuwe dakbedekking en een gevelbekleding in ROCKPANEL Chameleon.

De panelen hebben een unieke kristallaag die ze laat glanzen en van kleur laat veranderen afhankelijk van de gezichtshoek en het daglicht. De zeer lichte panelen werden aan twee zijden van de 13 verdieping hoge blokken geïnstalleerd door Astley Facades (UK) Ltd. Door de elegante overgang tussen schakeringen in blauw, groen en paars zijn de gebouwen een baken voor regionale vernieuwing dat van kilometers afstand kan worden gezien.

 

Beproefde duurzaamheid

De ROCKPANEL-producten werden echter niet alleen gekozen voor hun esthetische eigenschappen, maar ook wegens de beproefde duurzaamheid. Alle ROCKPANEL-producten worden van natuurlijk basalt gemaakt door middel van een uiterst efficiënt productieproces. Met dit proces kan tot 400 m2 plaatmateriaal worden gemaakt uit een kubieke meter basalt van lokale oorsprong. Het tijdens de bewerking geproduceerde afval wordt gerecycleerd en tot een derde van het gebruikte basismateriaal bestaat uit gerecycleerde materialen.

Paul Maidment, Hoofd van Home Improvements bij Northwards Housing, lichtte de projectaanpak toe. "Als voorvechters van de groene agenda dienden wij ervoor te waken dat alle producten aan onze duurzaamheidseisen voldeden. Wij stelden een kort rapport op over het ROCKPANEL-assortiment en waren onder de indruk van hun uitstekende scores in de Green Guide. Bovendien zouden de solide constructie en de geringe onderhoudsbehoeften van ROCKPANEL Chameleon de levenscycluskosten moeten helpen beperken."

Voor gevelproducten is duurzaamheid niet alleen een kwestie van groene beloftes. Het is minstens even belangrijk dat het gewenste uiterlijk op lange termijn behouden blijft. ROCKPANEL-panelen zijn kleurecht en niet gevoelig voor vocht en extreme temperaturen. Daarom zullen de gebouwen hun opvallende uitstraling nog jaren moeten behouden.

 

Democratisch gekozen

De ROCKPANEL Group bracht ook drie dagen met bewoners door om met hen de voordelen van de thermische upgrade en de opties voor de panelen te bespreken.  De panelen werden democratisch gekozen door de bewoners.