Doorzoek volledige site
19 april 2016

Nieuwe NAV-pocket ‘Binnenisolatie bij renovatie’

Binnenisolatiesystemen en aandachtspunten

België telt een overvloed aan ondermaats geïsoleerde woningen. Om die comfortabel en energiezuinig te maken, dringt een ingrijpende renovatie zich op. Dankzij een reeks nieuwe evoluties zit binnenisolatie in de lift. In de nieuwe pocket ‘Binnenisolatie bij renovatie’ buigt NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, zich over de belangrijkste aandachtspunten. 

Tot voor enkele jaren werd vooral na-isolatie langs de buitenzijde en van de spouw gestimuleerd. Isolatie langs de binnenzijde van buitenwanden kon tot 2010 op minder enthousiasme rekenen. Het betekende immers een delicate en risicovolle ingreep. Er heerste onder meer onzekerheid over de juiste opbouw en de kwaliteit van de materialen.

Nieuwe evoluties in de systemen van binnenisolatie hebben de interesse echter weer aangewakkerd. Voor sommige gebouwen is het zelfs de enige mogelijke techniek van na-isolatie. Cruciaal is om alert te zijn voor de mogelijke problemen en de juiste oplossing te kiezen. De te isoleren constructie, het isolatiemateriaal, het dampscherm en de afwerking moeten op elkaar afgestemd zijn.

 

Handleiding voor binnenisolatie van muren

In de nieuwe pocket ‘Binnenisolatie bij renovatie’ gidst NAV-energieconsulent Angeliques Verspeurt architecten doorheen de bouwfysische begrippen, de verschillende binnenisolatiesystemen en de belangrijkste aandachtspunten.

De pocket is een handleiding voor de binnenisolatie van muren in massief metselwerk. NAV-leden kunnen de pocket gratis bestellen via de shop op www.nav.be. De prijs voor niet leden is €25. Ruim 1.400 architecten bestelden al een exemplaar.

GERELATEERDE DOSSIERS