Doorzoek volledige site
21 april 2016 | PHILIPPE SELKE

VELUX Healthy Day: de terugkeer van het gezond verstand?

Op 20 april vormde Autoworld in Brussel het toneel voor de tweede editie van Velux Healthy Day. Aanwezigen kwamen vanuit heel Europa om de resultaten van de Healthy Home Barometer te ontdekken. Eveneens kregen ze het belang van comfort in een gezonde woning te horen. Het project Renovactive in Anderlecht kon ook op de nodige belangstelling rekenen. 

Ademen is niet banaal

Onder de vele sprekers doorheen de dag bevonden zich ook specialisten uit de gezondheidszorg. Logisch: welzijn en gezondheid gaan hand in hand. Net zoals ventilatie en natuurlijk licht een geoliede tandem vormen in Velux’ missie (VE voor ventilatie, LUX voor – u raadt het al – licht). Vaak associëren we een dakraam met voldoende natuurlijke lichtinval, maar weinigen leggen de link tussen een dakvenster en toevoer van verse lucht in huis. Het raam openen is een natuurlijke reflex als je een huis wil verluchten. Een reflex die verdwijnt als sneeuw voor de zon als er airconditioning of mechanische ventilatie in het spel is. Gezondheidsdeskundigen vinden het gebrek aan interesse voor een gezonde luchtkwaliteit in vergelijking met de huidige gezonde voedingscultus dan ook bijzonder frappant. We eten gemiddeld 2 uur per dag, maar ademen 24 op 24.

 

Eenvoudig is soms ingewikkeld

Het beste is de vijand van het goede, zegt men wel eens. Toch zijn er voldoende manieren om een gezonde binnenlucht te garanderen, zonder daarvoor zijn toevlucht te moeten zoeken tot complexe technieken. Technieken die vaak foutief gebruikt worden door de bewoners en duurder zijn door onderhoudskosten.

Vertegenwoordigers van sociale huisvestingsmaatschappijen zoals Anderlechtse Haard, bleken zeer geïnteresseerd in de oplossingen die geïmplementeerde werden in het RenovActive-project, dat binnen een maand zijn deuren opent in Brussel.

Een gezond binnenklimaat bekom je door een optimale hoeveel natuurlijke lichtinval en een goede ventilatie. Een ventilatie die werkt volgens het schoorsteenprincipe: De buitenlicht komt binnen via een elektrisch bedienbaar dakraam in de nieuwe bijbouw, voorziet het hele gebouw van verse lucht en wordt ten slotte via een dakraam in de zolder naar buiten afgevoerd.

Sensoren sturen het systeem aan, dat naadloos samenwerkt met de mechanische ventilatie. Een C+-Healthbox-systeem van Renson. Dit renovatieproject in Anderlecht wil een bron van inspiratie vormen voor andere renovatieprojecten, zowel op financieel als haalbaarheidsvlak. De Foyer Anderlecht is alvast overtuigd en zal vanaf juni 2018 86 woningen van dezelfde buurt op dergelijke wijze renoveren.

 

Comfort staat voorop

Doorheen de debatten bleken comfort enerzijds en energieprestaties anderzijds twee elementen die zich moeilijk laten verzoenen. Veel Europeanen hebben de neiging om hun wooncomfort op te offeren voor de ideale energieprestaties, of vrezen net de vooropgestelde energieregels.

Doorheen de dag legden sprekers uit dat dat de perceptie van comfort zeer persoonlijk is en dat de comfortstandaarden (temperatuur, vochtigheidsgraad) gedefinieerd worden op basis van restrictieve technische criteria in plaats van de werkelijke  behoeften van de mens.

Om deze tweespalt tussen energieprestaties en comfort  - die er eigenlijk geen is- een halt toe te roepen, riepen ze op om de kwestie vanuit het comfortstandpunt te benaderen. Als men het comfort verbetert, volgen de energieprestaties logischerwijze. Deze omgekeerde manier van denken moet komaf maken met de vele twijfels. De aanwezigen mochten ook de getuigenis aanhoren van een Noor die intussen drie jaar woont in een pilootwoning van Velux. Het dak bestaat uit grote glazen delen waardoor je als bewoner voeling krijgt met de buitenwereld. Een schoolvoorbeeld dat aantoont dat we de trend uit de jaren 70-80 van kleine ramen tegen energieverlies ver achter ons gelaten hebben.

 

Barometer 2016

Het onderzoek, The Healthy Homes Barometer, bestudeerde 14.000 mensen in 14 Europese landen - waaronder België - om meer inzicht te krijgen in de mate waarin het huis van de Europeanen hun gezondheid beïnvloedt. 

Het onderzoek verwijst naar vijf kenmerken van Europese woningen die bepalen of een huis al dan niet gezond is: goede slaapomstandigheden, een aangename binnentemperatuur, voldoende daglicht, frisse lucht en een goed vochtigheidsniveau.

Het bewijs spreekt voor zich: Europeanen die in een koud huis wonen of hinder ondervinden van vocht in huis, lopen 50% meer kans op neus- of keelinfecties. Wanneer het binnenklimaat van de woning voor een goede nachtrust zorgt, voelt de helft van de Europeanen zich gezonder en fitter. Voldoende daglicht in de woning vermindert futloosheid met bijna 50% en wie zijn huis nooit verlucht heeft dubbel zo veel kans op futloosheid vergeleken met Europeanen die hun huis twee tot vier keer per dag verluchten.

Volgens Christian Fosseur, General Manager van VELUX Belgium, wijst deze barometer op de impact van de kwaliteit van de woning op onze gezondheid. “Ons doel is de Belgen te informeren over het feit dat kleine gedragswijzigingen, bijvoorbeeld goed ventileren, of kleine inspanningen op het vlak van de inrichting van de woning het dagelijks welzijn sterk kunnen verbeteren.”