Doorzoek volledige site
25 april 2016 | AARON EERDEKENS

Daikin zet zijn schouders mee onder het Maggie Program Project van DMOA

Illustratie | Daikin
Illustratie | Daikin
Illustratie | Daikin

Het Maggie Program  van DMOA is een initiatief dat zich focust op de constructie en de verspreiding van de Maggie-tenten. Dit zijn energiezuinige en duurzame constructies die bescherming en onderdak bieden in opvangkampen. Ze kunnen ook worden ingezet voor noodhulp. Het project is ontstaan uit de nood om de levensstandaard te verhogen in vluchtelingenkampen waar grote groepen mensen in moeilijke omstandigheden en gedurende lange tijd samenleven. Voor de klimaatregeling in de tenten deed het Maggie Program beroep op Daikin en zijn lucht- en luchtwarmtepompen.

In 2015 kwamen er wereldwijd dagelijks 42.500 nieuwe vluchtelingen bij. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van vier jaar geleden. Wereldwijd worden deze mensen opgevangen in vluchtelingenkampen. De gemiddelde verblijfsduur kan daar oplopen tot 12 jaar. Gewone tenten zijn hier niet ideaal voor. Daarom heeft het Leuvense architecten- en ingenieursbureau DMOA een tijdelijke maar duurzame constructie ontwikkeld voor vluchtelingenkampen die aan extreme klimaatcondities kan weerstaan. Vorige week werd in Steenokkerzeel de eerste Maggie Shelter officieel geopend. De tent doet momenteel dienst als leslokaal en recreatieruimte voor kinderen. Indien nodig kan de tent zeer snel worden omgevormd tot slaapzaal.

 

Ideaal binnenklimaat creëren

De constructie beantwoordt aan 30 criteria om aan de noden van vluchtelingen te voldoen. Om tegemoet te komen aan de normen rond comfort en duurzaamheid werd Daikin ingeroepen. “Met onze Sky Air lucht- en luchtwarmtepomp hebben we een geschikt laag energetisch toestel kunnen aanbieden”, aldus Thomas De Mul van de afdeling Consulting Sales bij Daikin. “Het is een cassette-plafondonderbouwmodel met een vierzijdige luchtuitblaas. Het toestel kan de ruimte ecologisch verwarmen en afkoelen en zelfs in extreme omstandigheden het ideale binnenklimaat creëren.” Dankzij de productieplant van Daikin in Oostende kan het bedrijf op korte termijn grote volumes afleveren. Dit is handig om snel in te kunnen spelen op de productievraag.