Doorzoek volledige site
28 april 2016 | AARON EERDEKENS

FASadE schrijft ontwerpwedstrijd Belgenmonument Amersfoort 2016 uit

Illustratie | Fasade

Naar aanleiding van de restauratieplannen van het Belgenmonument in Amersfoort, schrijft FASadE een ontwerpwedstrijd uit voor Nederlandse en Belgische architecten, landschapsarchitecten en kunstenaars om ter plaatse een eigentijds ruimtelijk object te realiseren. Op die manier wil FASadE de plek op een eigentijdse manier hernieuwde betekenis geven als herdenkingsplek voor ontheemden.

Het Belgenmonument ligt op de Amersfoortse Berg in Amersfoort, in de provincie Utrecht. Het is door België geschonken aan Nederland ter herinnering aan de internering van gevluchte militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd gebouwd in de periode 1917-1919. Ongeveer 21.000 Belgische vluchtelingen kwamen toen naar Amersfoort. Het ontwerp is van de Vlaamse, modernistische architect Huib Hoste. Het imposante totaalkunstwerk bestaat uit een hoofgebouw, een muur en een tuin en heeft de status van rijksmonument. 

Het Belgenmonument verkeert al jaren in slechte staat. Al in 1922, kort na de voltooiing dus, bleek het voegwerk slecht te zijn. Nu, honderd jaar later, is ingrijpend herstel onvermijdelijk. Met inzet van middelen van de gemeente Amersfoort en met subsidies van het Parelfonds van de provincie Utrecht wordt het monument binnenkort gerestaureerd. 

 

Zeskoppige vakjury

De Ontwerpwedstrijd staat expliciet open voor architecten, landschapsarchitecten, ontwerpers en kunstenaars in Nederland en Vlaanderen. De inzendingen worden beoordeeld door een vakjury. Die bestaat uit voorzitter Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC, Eric Luiten, landschapsarchitect en Rijksadviseur voor het landschap in Holland, Rob van der Laarse, hoogleraar Universiteit van Amsterdam, architect Anne Holtrop, directeur van het Frans Hals Museum Ann Demeester en Johanna van der Werff, directeur van FASadE. De jury is onafhankelijk van de deelnemers en doet autonoom uitspraak.

 

Reglement en inzendingen

De inzendingen moeten allemaal een schetsontwerp in plattegronden, doorsneden en gevels met visualisaties, materiaalreferenties en een plantoelichting bevatten. Maquettes of andere visualisaties zijn welkom. De uitgebreide beschrijving van de opgave en de precieze bepalingen van het reglement zijn vanaf 10 mei te downloaden op de website.

De uiterste inleverdatum van de kandidaturen is 1 september 2016. Ontwerpen moeten op die dag zowel digitaal als op papier zijn ingediend. Eventuele maquettes kunnen worden afgeleverd op werkdagen tussen 9u en 17u. Alle ontwerpen worden in de maand oktober 2016 tentoongesteld in Rietveldpaviljoen De Zonnehof in Amersfoort. De tentoonstelling is openbaar toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden, uitgezonderd op de dag van de jurering.

Het is de bedoeling dat het winnende ontwerp ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Dit gebeurt mede door de gevoeligheid van de plek in nauw overleg met de gemeente Amersfoort. Ten behoeve van de realisatie stelt de gemeente Amersfoort een startbedrag ter beschikking van de winnaar. Er wordt tevens gewerkt aan het verkrijgen van aanvullende budgetten. Op basis van het winnende ontwerp worden fondsen en financierders benaderd om tot de realisatie van het project te komen. 

GERELATEERDE DOSSIERS