Doorzoek volledige site
28 april 2016 | AARON EERDEKENS

Hongaarse Eiffel Palace met Armstrong-plafonds valt in de prijzen

Illustratie | Armstrong Plafonds
Illustratie | Armstrong Plafonds
Illustratie | Armstrong Plafonds
Illustratie | Armstrong Plafonds

Het Hongaarse Eiffel Palace heeft de prestigieuze Europe Leaderschip Award 2015 gewonnen. Het Eiffel Palace is een compleet gerestaureerd en 120 jaar oud kantoorgebouw in het hart van Boedapest. In het gebouw is voor bijna 9000 m2 gebruik gemaakt van Cradle to Cradle plafonds van Armstrong. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door de World Green Building Council (WGBC), waar ook de Dutch Green Building Council (DGBC) onderdeel van uitmaakt.

 

Het gebouw sleepte de prijs in de wacht voor beste Leadership in Building Design and Performance. De jury roemde het project vanwege de uitstekende energiebesparende resultaten, de bescherming van de structuur van het gebouw en het waken over de hoge historische waarde. “De herontwikkeling wordt behouden voor de toekomst en reflecteert tegelijkertijd het verleden”, aldus de jury.
 

Duurzame componenten

Eiffel Palace kreeg na de renovatie van het gebouw de gerenommeerde duurzaamheidscertificaten LEED Gold en BREEAM Very Good. De combinatie van deze twee certificaten is uniek in Centraal- en Oost-Europa.

De keuze voor een duurzaam plafondsysteem speelt een belangrijke rol in een op duurzaamheid gerichte aanpak. In het gebouw zijn Perla OP 0.95 plafondtegels van Armstrong Plafonds gebruikt. Dit plafondsysteem is Cradle to Cradle Bronze gecertificeerd. Dit wil zeggen dat de tegels voldoen aan de vijf eisen van het C2C-model. Die omvatten het gebruik van zuivere materialen, recycling en biologische afbreekbaarheid, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, watermanagement en duurzaam ondernemen.

De plafondtegels zijn gemaakt van minerale vezels en bestaan voor 42% uit teruggewonnen materialen. Ze zijn 100% recyclebaar en zorgen door een glad en strak oppervlak voor maximale prestaties op het gebied van geluidabsorptie en lichtreflectie. Hierdoor kan indirecte verlichting worden gebruikt en wordt veel energie bespaard.

De keuze voor Armstrong-plafonds werd dus zowel bouwkundig als esthetisch ingegeven. Het gladde witte oppervlak van de afzonderlijke componenten geeft het plafond een strak monolithisch effect. De nadruk ligt hierbij op de decoratieve functie. Dit maakt de tegels ideaal voor gebruik in projecten met een bijzondere architectonische waarde, zoals het Eiffel Palace.

Ook de zonnecollectoren en fotovoltaïsche panelen, een grijswatercircuit met opgevangen regenwater, ingebouwde waterbesparende kraankoppen, aanwezigheids- en bewegingssensoren, energiebesparende LED-verlichting, voorgeprogrammeerde liften en de begroeiing op de vele dakterrassen hebben bijgedragen aan het duurzame karakter van het kantoorgebouw.
 

Over het Eiffel Palace

Het kantoorgebouw Eiffel Palace ligt in het hart van het zakendistrict van Boedapest. Het werd in 1893 gebouwd naar een architectonisch ontwerp van de Hongaarse architecten Flóris Korb en Kálmán Giergl als de Pesti Hírlap uitgeverij, drukkerij en dagblad. Tijdens het beleg van Boedapest in de Tweede Wereldoorlog van 1944-1945 raakte het gebouw zwaar beschadigd. Vooral de kenmerkende dakconstructie met hoektorens hadden te lijden.

In 2013 werd het gebouw ingrijpend gerestaureerd. De gevel kreeg zijn authentieke aangezicht uit 1893 terug. De Hongaarse architect en kunstenaar Kornél Baliga ontwierp het exterieur en baseerde zich daarvoor op originele tekeningen. De interne structuur en de bovenbouw, die voldoen aan de hoogste technische en duurzaamheidsnormen van de 21ste eeuw, zijn van de hand van de Hongaarse architect András Gelesz.

Eiffel Palace wordt momenteel door diverse bedrijven gebruikt als kantoorgebouw. Er zijn tevens meerdere horecagelegenheden en dienstverleners gevestigd in het monumentale pand.

GERELATEERDE DOSSIERS