Doorzoek volledige site
28 april 2016

Vandersanden Group neemt Architizer A+ Award mee naar huis

Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko
Veel volk op de officiële voorstelling Illustratie | Rafal Malko

De internationale architectuurwebsite Architizer maakte de winnaars van zijn Architizer A+ Awards 2016 bekend. Onder de bekroonde gebouwen is er ook het Shakespeare Theater in Gdansk, Polen. Baksteenfabrikant Vandersanden Group won hiervoor de juryprijs in de categorie Zaal/Theater.

Schatkist
Aan de buitenkant van het theater zie je een paar gotische elementen die de stijl van de oude binnenstad weergeven. Voor de gevel wilde de architect een donkere antracieten baksteen, de Morvan. De zwarte kleur vertegenwoordigt sterkte en duurzaamheid. En staat in contrast met het metselwerk van de omringende gebouwen. De straatstenen rond het gebouw hebben exact dezelfde kleur.

De binnenkant van het theater is anders dan je zou denken. Witte muren, heldere marmeren trappen en berkenhouten panelen lichten het interieur op. Inwoners van de stad vergelijken het theater met een schatkist: stevig en zwaar aan de buitenkant, verfijnd en gepolijst aan de binnenkant.

 

Labyrint
De indeling van het gebouw schept een multidimensionaal kader voor verschillende soorten activiteiten: (theater)voorstellingen, vergaderingen, tentoonstellingen of andere evenementen. Het Shakespeare Theater is niet alleen een gebouw. Het is ook een weerspiegeling van de stad: een doolhof van smalle gangen (straten), pleinen (hofjes) en een complexe wereld van uiteenlopende functies.

Voorstellingen zijn mogelijk op drie manieren: met een open dak (de Elizabethaanse stijl), in de traditionele setting (het publiek bevindt zich voor het podium) en in een arena lay-out (de scène is omgeven door het publiek). De smalle gangen rondom het publiek leiden naar een grote foyer en een openluchtpatio. Het publiek kan er bv. tijdens de pauze van een voorstelling samenkomen. En via de open dakterrassen heb je een mooi uitzicht en kan je de stad bekijken in een ander perspectief.

 

Ondersteuning
In de buitenste muren zie je balken in metselwerk. Deze absorberen de druk van het open dak (‘vleugels’). Ze verminderen het gewicht van de muren en laten structurele optimalisatie toe. De hoge muur verbergt mechanismen en technische apparaten van het theater.