Doorzoek volledige site
06 mei 2016 | TINA BOGAERT

Duurzame renovatie van UCL-gebouw

Duurzame renovatie van UCL-gebouw Illustratie | Adrien Franck en Hugues Sirjacobs

Het gebouw ‘Lavoisier’ is het scheikundig onderzoeksgebouw van de universiteit van Louvain-La-Neuve. Het huisvest de auditoria, de onderzoekslaboratoria en de administratieve dienst van de universiteit. In 2009 werd besloten om het gebouw te renoveren. Enerzijds omwille van het algemene verval van de faciliteiten, voornamelijk in de laboratoria. Anderzijds omdat de CO2-uitstoot die gelinkt werd aan de intensieve ventilatie van de zuurkasten in de laboratoria, drastisch moest verminderen. Maar ook de veiligheid en de veelzijdigheid van de ruimtes waren aanleiding tot vernieuwing. De installateurs deden een beroep op TROX voor de levering van verschillende producten.

De verouderde laboratoria werden verbouwd onder leiding van MODULO architecten, in samenwerking met ARCADIS Belgium. De werken begonnen in augustus 2010 en werden in drie fases afgewerkt. Samen analyseerde ze het bestaande gebouw uit de jaren ‘70 waarbij elk kritisch punt werd opgemeten en weggewerkt aan de hand van specifieke oplossingen. Bij de analyse werd uiteraard gezocht naar performante en energiezuinige oplossingen. Om tot die oplossingen te komen, werd een beroep gedaan op TROX, die alle HVAC-componenten leverde, met de grootste bijdrage in het Labcontrol-segment.

 

Gezond klimaat in de laboratoria

Bescherming tegen gevaarlijke stoffen om de veiligheid van personeel te garanderen heeft de grootste prioriteit bij klimaatsystemen in laboratoria. Vaak komen tijdens onderzoek gassen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid of stank veroorzaken. Daarom is het essentieel dat het klimaatsysteem deze stoffen veilig afvoert uit het laboratorium. De eisen voor het ontwerp van luchtsystemen in laboratoriumgebouwen zijn dan ook complex en veeleisend. De Easylab-luchthoeveelheidsregelaars van TROX garanderen een optimale regeling van afvoerlucht en toevoerlucht, houden de ruimte vrij van vervuiling, garanderen de gewenste ruimtedrukken en behouden de eisen van de betreffende normen.  

TROX leverde voor de renovatie VAV-regeling voor specifieke toepassingen van het type TVLK en TVR-Ex. De ronde TVLK lucht-hoeveelheidsregelaars in PPS zijn ideaal inzetbaar voor lucht-afvoersystemen in laboratoria en industriële productieruimten waar agressieve stoffen moeten worden afgevoerd, terwijl de TVR-ex regelaars gebruikt worden voor de regeling van variabele luchthoeveelheden in ruimtes met explosiegevaar (volgens Atex).

Bij de renovatie werd ook rekening gehouden met de brandveiligheid in het gebouw. TROX leverde ronde brandkleppen van het type FKRS-EU en rechthoekige brandkleppen van het type FKA-EU die ervoor zorgen dat een eventuele vuurhaard zich niet zou verspreiden over de andere delen van het gebouw. TROX legt heel erg de nadruk op brandveiligheid. Het ‘International Center for Fire Protection’ (ICB) in Neukirchen-Vluyn (Duitsland) is het meest geavanceerde researchcentrum in zijn soort. Verschillende componenten ondergaan er uitgebreide testen, ter voorbereiding van officiële testen in onafhankelijke laboratoria.

 

TROX X CUBE

Na luchtafvoer en luchtregeling blijft het hart van de installatie de productie van hoge luchtkwaliteit. In zeer gevoelige ruimtes zoals in laboratoria of universiteiten moet een luchtbehandelingsgroep, meer dan in eender welke andere ruimte, voldoen aan bijzonder strenge hygiëne-eisen. De TROX X CUBE garandeert dan ook dat studenten en bezoekers in het gebouw verse lucht van hoge kwaliteit inademen.

In de ontwikkeling van de X CUBE is de jarenlange ervaring van TROX toegepast. Elk detail klopt. De ontwikkelaars ervan hebben verder gedacht dan de eenvoudige luchtbehangdelingskast en hadden de totale ventilatie en klimatisering voor ogen. Veel hygiëne-gerelateerde oplossingen zijn standaard in de X CUBE-luchtgroepen. Dat is een van de redenen waarom er in dit project specifiek werd gekozen voor TROX, die 11 X CUBES leverde voor de renovatie van de laboratoria.

GERELATEERDE DOSSIERS