Doorzoek volledige site
11 mei 2016 | AARON EERDEKENS

51N4E stelt ontwerp TID Tower voor op Biennale Architettura Venetië

Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E
Illustratie | 51N4E

Architectenbureau 51N4E is door de organisatoren van de Biennale Architettura in Venetië uitgenodigd om er zijn ontwerp van de TID Tower voor te stellen, die dit jaar zijn deuren opende in de Albanese hoofdstad Tirana. De Chileense architect Alejandro Aravena functioneert als curator voor deze editie van de Biennale, die dit jaar voor de 15e keer plaatsvindt. 

De editie van 2016 draagt de titel Reporting From The Front en focust op delen met een breder publiek, op het werk van mensen die nieuwe domeinen willen exploreren en die daarin problemen als segregatie en ongelijkheid tegenkomen.

 

Play for Real

De bijdrage van 51N4E aan de Biënnale draagt de naam Play for Real en draait rond de TID Tower, het grootste architecturale project dat ooit in Albanië tot stand is gekomen. 51N4E stelt er niet alleen het ontwerp van het gebouw voor, maar ook de context. De installatie zal bestaan uit een groot schaalmodel dat het architecturale object representeert, een film die het ontwerp in de juiste context plaatst, een tekst en een gevelpaneel van de toren zelf. Play for Real wordt gepresenteerd in de Corderie dell'Arsenale.


How Things Meet

51N4E stelt op de Biennale eveneens het boek How Things Meet voor. Het boek wordt in het midden van mei 2016 uitgebracht door de Gentse uitgeverij Art Press Editions. Het boek presenteert de TID Tower samen met een selectie van andere Albanese projecten van architectenbureau 51N4E. Het boek bevat foto's van de Italiaanse fotograaf Stefano Graziani, kortverhalen van de Albanese schrijver Falma Fshazi en grafisch materiaal dat 51N4E de voorbije 12 jaar heeft geproduceerd. Het boek wordt tegelijkertijd met het model van de toren en met de bijbehorende film voorgesteld en biedt zo een inzicht in het engagement van het kantoor in Albanië sinds 2004.


Albanese projecten

Nadat het bureau in 2004 in Tirana begon aan de bouw van de TID Tower, hebben zich sindsdien nog meer Albanese projecten aangediend. In totaal heeft 51N4E er meegewerkt aan 29 projecten. Sommige hiervan zijn al afgewerkt, andere zijn nog in ontwikkeling. Door de langdurige betrokkenheid van 51N4E in Albanië heeft het idee geïntroduceerd van architectuur als middel om stedelijke en sociale transformaties teweeg te brengen. Het heeft er tevens voor gezorgd dat verschillende Belgische bedrijven voor de eerste keer in Albanië aan de slag konden. Op die manier heeft het bureau de Belgische knowhow geëxporteerd en een heus Belgisch-Albanees netwerk opgestart.