Doorzoek volledige site
12 mei 2016

Theatercomplex met een gouden randje

Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin
Illustratie | Filip Dujardin

DE MAAN is een belangrijke uitvalsbasis voor kinderkunsten in het centrum van Mechelen. Sinds oktober vorig jaar kan het theatergezelschap terecht in een volledig vernieuwd theatercomplex, ontworpen door import.export Architecture. Een knap staaltje architecturale verbeelding in de schaduw van de Sint-Romboutstoren.

Elk jaar speelt DE MAAN 350 à 400 voorstellingen en krijgt het 40.000 toeschouwers over de vloer. Geen wonder dus dat er wat sleet kwam op de gebouwen en dat een grondige vernieuwingsoperatie zich opdrong. De zalen beantwoordden niet meer aan de brandveiligheidseisen en hadden te weinig mogelijkheden om er hedendaags theater te kunnen brengen. Ook de veiligheids- en technische installaties waren aan vervanging toe. In plaats van een klassieke top-downbenadering – het ontwerpproces als een zoom-in van de grote stedelijke schaal via de kleinere schaal van het gebouw en de architectuur tot de microschaal van interieur, technieken en meubel – opteerde IEA in dit ontwerp voor een synchrone benadering van meerdere schalen en disciplines.

De resultaten van deze meervoudige benadering, waarbij zowel stedenbouw, architectuur, monumentenzorg, technieken, interieur en zelfs landschap samen onderzocht en ontworpen werden, werden vastgelegd in enkele concepten en richtlijnen: het creëren van eigenzinnige visuele, fysieke en tactiele relaties tussen de nieuwbouw en de bestaande monumenten (1), het creëren van drie autonome, duidelijke maar avontuurlijke circulaties voor het publiek, de acteurs en de administratie doorheen het amalgaam van gebouwen (2), het creëren van een aantal bijzondere gebruikers- en belevingsdozen met elk hun eigen karakter, sfeer en architecturale detaillering (3) en het creëren van een tussenliggend ‘coulisselandschap’ met een aantal specifieke ‘geframede’ zichten doorheen de gebouwen en zichten vanuit de gebouwen naar de omgeving.

Dit resulteerde in een vernieuwd volume met een aantal kantoren, een atelier, een grote zaal (180 plaatsen) en een kleinere zaal voor repetities, onderzoek en intiemere voorstellingen. Voor bijzondere evenementen kan het gezelschap bovendien uitbreiden naar de gerestaureerde Kapel naast het Heilige geesthuis. Onder de kleine zaal, een gouden kubus die geïnspireerd is op de Maanlander die bij de Apollo 11-missie hoorde, bevindt zich een café.

Het project werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Architectenbureau K. Beeck en architectenburo ooSTPool. Zij stonden in voor de restauratie van de monumenten. Daarnaast was er ook intens overleg met het theatergezelschap zelf en de architecten van de stad Mechelen. Het gebouw was voor het eerst publiek toegankelijk op de Dag van de Architectuur 2015, die plaatsvond op 11 oktober.

 

Dit artikel verscheen eerder in het magazine Architraaf nr. 188.