Doorzoek volledige site
17 mei 2016 | AARON EERDEKENS

Govaert & Vanhoutte Architecten ontvangen Architizer A+Award in New York

Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte
Illustratie | Govaert & Vanhoutte

Architectenbureau Govaert & Vanhoutte kaapte op 11 mei 2016 een van de Amerikaanse Architizer A+Awards weg. Het project Golden Ratio kreeg de popular choice prijs in de categorie unbuilt residential. Het gebouw werd ontwikkeld in opdracht van ABS Bouwteam. De juryprijs in dezelfde categorie was voor High Living van Dioinno Architecture PLLC. Benny Govaert en Damiaan Vanhoutte haalden het als enige Belgische architecten in de categorie van vermaarde ontwerpers als de Deense ex-OMA medewerker Bjarke Ingels van BIG.

De gulden snede

Het principe van de gulden snede is geen onbekende in de kunst, en dus ook niet in de architectuur. Govaert & Vanhoutte zet deze 'verdeling in uiterste en middelste reden' op haar beurt in bij een nieuwbouwproject. Het bureau doet dit niet alleen om evenwicht te brengen in de hoogte, de gevel, de plattegrond en de vormentaal, maar vooral om het ontwerp in te passen in een voornamelijk neoclassicistische context die al doorspekt is van de gulden snede. De Vlaanderenstraat ligt immers in een woongebied met culturele, historische en esthetische waarde dat is ingevuld met statige herenhuizen.


Straatbeeld herstellen

Door een afwijkend en ontluisterend pand uit de jaren zeventig te vervangen door een wiskundig doordacht maar sterk hedendaags gekarakteriseerd project, herstelt het bureau het straatbeeld. De schijnbaar willekeurige stapeling van volumes verwijst dankzij de intensieve toepassing van de gulden snede namelijk naar de gevels van de naastliggende bouwwerken, die op dezelfde manier in verhouding zijn gebracht. Tegelijk vinden de doorlopende verdiepingshoogtes aansluiting bij de aanpalende panden van de Notarisstraat aan de achterzijde.


Historiek met hedendaagse vormgeving

De transparante, met beton omkaderde volumes herbergen een exclusief handelspand met dubbelhoge winkelpui en vier luxueuze appartementen, waaronder één duplex penthouse. De effen buitenafwerking van het architectonische beton sluit aan bij de gepleisterde gevels elders in de straat. De tactiele sporen van de horizontale plankenbekisting binnenin voeden op hun beurt de huiselijkheid van het interieur. De entiteiten richten zich naar de al aanwezige en door Govaert & Vanhoutte uitgebreide open ruimtes van het bouwblok. Door enerzijds bestaande gemene muren opmerkelijk te verlagen en anderzijds met de ontwikkelde nieuwbouwvolumes afstand te nemen, is de lichttoetreding in de verblijven op een hoog niveau gebracht.

De verscheidene binaire gelaagdheid en benaderingen gaven aanleiding tot bijzondere gevelontwikkelingen aan beide straatzijden. Zij gaan op een abstracte wijze een relatie aan met de historische gevelcomponenten en de straatgevelarticulatie, maar etaleren toch een uitgesproken hedendaagse vormgeving.